Ce plante sunt otrăvitoare pentru pisici?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

 

Decorarea cu plante și flori este o modalitate excelentă de a-ți înfrumuseța casa și grădina, dar unele dintre frunzele tale preferate pot fi toxice pentru pisica ta. Înainte de a aduce plante noi în casă sau în grădină, este important să te interesezi care sunt otrăvitoare pentru pisici, astfel încât să îți poți proteja pisica sau pisoiul.

Plante otrăvitoare pentru pisici

De la plante de apartament la plante de grădină, inclusiv legume și ierburi aromatice, iată o selecție de plante și flori care sunt toxice pentru pisici.

1. Crinii

Oamenii au tendința de a folosi „crin” ca termen general, dar există aproximativ 90 de specii în total, inclusiv crinul asiatic, crinul de Paște și crinul din vale. Ce au în comun, în afară de denumire? Toate sunt plante otrăvitoare pentru pisici. De fapt, sunt una dintre cele mai toxice plante pentru prietenul tău felin; ingestia lor poate duce la insuficiență renală imediată.

2. Eucalipt

Deși bogat în fibre, eucaliptul nu face parte dintr-o dietă sănătoasă. Frunzele sunt toxice pentru majoritatea animalelor, cu excepția urșilor koala și a câtorva specii de păsări sălbatice.

3. Arborele de jad

Plantele suculente, precum arborele de jad, sunt opțiunea perfectă pentru cei cărora nu le place grădinăritul, pentru că necesită puțină întreținere și sunt frumoase. Din nefericire, arborele de jad este, de asemenea, una dintre cele câteva plante suculente otrăvitoare pentru pisici.

4. Lăptișorul de matcă

Plantarea lăptișorului de matcă obișnuit în grădini a devenit o modalitate populară de a susține populațiile de fluturi monarh. Cu toate acestea, fructul plantei de lăptișor de matcă este toxic atât pentru animale, cât și pentru oameni.

5. Ceapa

Ceapa este un aliment de bază pe mesele din întreaga lume, în special în China și India, primele două țări producătoare de ceapă. Însă ceapa, precum și usturoiul, prazul, ceapa verde, arpagicul și ștevia sunt toxice pentru multe animale, inclusiv pentru câini și pisici.

6. Roșiile

Fructul roșiilor este inofensiv pentru pisica ta, dar tulpina și frunzele pot fi toxice. Adaugă-le la lista de alimente pentru oameni pe care nu trebuie să le dai pisicii tale.

7. Narcisele

Aceste populare plante anuale de primăvară, galbene și albe, arată grozav adunate în buchete. Dar nu te lăsa înșelat(ă) de frumusețea lor. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul veterinar canadian, florile, frunzele și bulbii narciselor pot fi otrăvitoare pentru pisici.

8. Zambila

Florile de zambilă cu miros dulce sunt originare din estul Mediteranei. Rudele apropiate includ zambilele de apă și lalelele. În ciuda frumuseții lor, aceste flori de bulb conțin alcaloizi care pot fi periculoși pentru pisica ta.

9. Vâscul

Practica sărutului sub vâsc datează din secolul al 18-lea. Pentru pisici, însă, aceste plante nu duc la dragoste veșnică, ci la probleme grave de sănătate, inclusiv la oprirea sistemului cardiovascular. Alte plante festive, cum ar fi amaryllis, reprezintă, de asemenea, probleme pentru sănătatea pisicii ta și ar trebui ținute în afara casei.

10. Mandragora

Arbustul de Mandragora înflorit este originar din regiunea mediteraneană și a avut o reputație mitică timp de secole. Dar toxicitatea sa nu este doar folclor. Rădăcina de Mandragora este foarte otrăvitoare pentru pisici (și pentru oameni).

11. Azaleea 

Făcând parte din familia rododendronilor, azaleea este o specie mică, cu frunze caduce, care este otrăvitoare pentru pisici, care pot suferi de probleme gastrointestinale, cardiovasculare sau ale sistemului nervos central.

Alte plante comune toxice pentru pisici includ:

 • Croton (Haina lui Joseph)

 • Caladium (Urechea de elefant)

 • Dieffenbachia

 • Ficus (plante de cauciuc, plante de smochin plângător și pestriț)

 • Filodendronul

 • Monstera (Planta de brânză elvețiană)

 • Leandrul

 • Poinsettia

 • Cireșul de Crăciun

 • Fructele de pădure

Toxicitatea poate varia în funcție de tipul de plantă și de cantitatea ingerată. De exemplu, poinsettia este ușor toxică pentru majoritatea pisicilor. Cu toate acestea, unele pisici sunt deosebit de sensibile și pot prezenta semne clinice suficient de grave pentru a necesita tratament medical, chiar și în cantități mai mici.

Vrei să achiziționezi o nouă plantă pentru casă sau grădină, dar nu știi dacă este otrăvitoare pentru pisica ta? Organizația caritabilă Protecția pisicilor are ghiduri cuprinzătoare pentru plantele de interior, plantele de exterior, flori, ierburi și buruieni.

Semne de ingestie de otravă

Fiecare toxină vegetală poate provoca o reacție diferită. De exemplu, dacă pisica mănâncă o plantă din familia cepei, aceasta ar putea afecta celulele roșii din sânge și ar putea provoca anemie, ceea ce ar duce la slăbiciune, reducerea apetitului și gingii palide. Dacă pisica ingerează polen de crin, ar putea vomita, ar putea saliva excesiv sau ar putea avea convulsii, potrivit PDSA.

În timp ce efectele secundare diferă în funcție de fiecare plantă în parte, există semne comune de otrăvire la care puteți fi atenți, printre care:

 • Vărsături

 • Diaree

 • Tuse

 • Dificultăți de respirație

 • Dezorientare

 • Palpitații ale inimii

 • Lipsa poftei de mâncare

 • Pupile dilatate

 • Lingerea sau zgârierea excesivă

 • Convulsii

 • Din păcate, în unele cazuri, moartea subită

Dacă nu îți suprinzi pisica asupra faptului, este posibil să nu știi că a ingerat material vegetal toxic. În cazul în care pisica ta prezintă oricare dintre aceste semne dintr-un motiv necunoscut și are acces la plante sau flori otrăvitoare pentru pisici, contactează imediat medicul veterinar.

Ce trebuie să faci dacă pisica ingerează o plantă otrăvitoare

Dacă bănuiești că pisica ta a ingerat plante otrăvitoare, apelează imediat la medicul veterinar. Dacă medicul veterinar nu este disponibil, apelează la un centru de control al otrăvirii animalelor de companie. Păstrează aceste numere de telefon la îndemână în caz de urgență.

Cu excepția cazului în care un profesionist în domeniul sănătății animalelor de companie îți spune să faci acest lucru, Protecția Pisicilor te avertizează că încercarea de a induce voma la pisică poate să nu fie de ajutor. În unele cazuri, poate fi mai periculos să vomite ceea ce au consumat decât să lase toxina în stomac. Respectă întotdeauna instrucțiunile specifice ale medicului veterinar.

La clinica veterinară, medicul veterinar va efectua un examen și toate analizele de sânge necesare pentru a diagnostica otrăvirea și pentru a stabili tratamentul.

Prevenirea otrăvirii

Este destul de ușor să îți protejezi pisica acasă de plantele otrăvitoare pentru pisici - nu aduce plante toxice în casă, chiar dacă asta înseamnă să refuzi un buchet superb de flori.

Este puțin mai complicat pentru pisicile care trăiesc în aer liber, dar există modalități prin care poți reduce șansele de ingestie accidentală. International Cat Care vă recomandă să îndepărtați cele mai periculoase plante din grădina dumneavoastră și să verificați dacă în grădinile vecinilor există plante potențial toxice. În cazul în care pisica se îmbolnăvește, îi vei putea preciza medicului veterinar posibilii vinovați, ceea ce îi va permite acestuia să determine mai bine cauza otrăvirii și tratamentul adecvat.

Înainte de a-ți decora casa cu flori proaspete și verdeață, trebuie să te documentezi și să discuți cu medicul veterinar pentru a te asigura că alegerile tale nu includ plante otrăvitoare pentru pisici. Există o mulțime de opțiuni sigure, cum ar fi violetele africane, iasomia și begoniile, care sunt atrăgătoare și sigure pentru prietena ta felină.

Biografie colaborator

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien este scriitoare, mamă și „părinte” de animale de companie cu vechime, ale cărei două pisici Albastru de Rusia fac regulile casei. Lucrările ei apar, de asemenea, în Care.com, What to Expect și Fit Pregnancy, unde scrie despre animalele de companie, sarcină și viața de familie. Căutați-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS