Câinii și resturile de la masă: De ce să evitați să le dați resturi de mâncare

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Când începe să cerșească, este greu de rezistat să nu-i dați câinelui dvs. o porție din farfuria dvs. Dar știați că mâncarea de la masă poate fi dăunătoare pentru câini?

Pot câinii să mănânce mâncare de la masă?

Întrebarea nu este atât de mult dacă poate mânca resturi câinele dvs., ci mai degrabă dacă este bine pentru câinele dvs. să facă acest lucru. Iată o serie de motive pentru care hrănirea câinelui din farfuria ta este o idee proastă.

Poate cauza probleme digestive

Câine așezat lângă o femeie într-o rochie cu buline albe și negre în spatele unei caserole.
Sistemul digestiv al unui câine este diferit de cel al unui om. Alimentele tipice pentru om sunt mult prea bogate și grase pentru ca un câine să le digere în mod corespunzător; consumul acestora poate cauza vărsături, diaree și chiar afecțiuni mai grave, cum ar fi pancreatita. Multe alimente pentru oameni conțin, de asemenea, o cantitate de sodiu nesănătoasă pentru câini.

Unele alimente de la masă sunt toxice pentru câini

Hrana umană conține adesea ingrediente care sunt toxice pentru câini. Ciocolata, stafidele, strugurii, nucile de macadamia, migdalele, ceapa și usturoiul sunt toate periculoase pentru câini. Dacă nu știți exact ce conțin resturile de la restaurant pe care le-ați adus acasă, ați putea, în necunoștință de cauză, să îi faceți un rău unui câine cerșetor, dacă îi dați o lingură din acestea. Multe alimente procesate conțin, de asemenea, îndulcitori artificiali, cum ar fi xilitolul, care sunt extrem de dăunători pentru animalele de companie.

Pot duce la creștere în greutate

De obicei, câinii care sunt hrăniți cu resturi de la masă mănâncă și mese zilnice obișnuite. Deși ați putea crede că o bucățică sau două pe ici, pe colo, nu îl va face pe câinele dumneavoastră să ia în greutate, ați putea fi surprins de cât de puțin este nevoie. Pentru un câine de 9 kilograme, doar 28 de grame de brânză cheddar reprezintă echivalentul caloric al unui hamburger și jumătate pentru o persoană. Bucățelele mici se adună repede și pot cauza creșterea în greutate care poate duce la o serie întreagă de probleme de sănătate, cum ar fi artrita, diabetul și bolile cardiace. Câinele dumneavoastră nu ar trebui să consume niciodată mai mult de 10% din aportul său caloric zilnic din gustări sau alte alimente pentru oameni.

Încurajează comportamentele nedorite

O altă problemă legată de oferirea de hrană de la masă câinilor este că aceasta încurajează cerșetoria. Și, deși dumneavoastră vi se pare drăguț, musafirii de la cină s-ar putea să nu aprecieze cățelul dvs. „plutind” deasupra farfuriilor. De asemenea, câinele dumneavoastră ar putea decide că, din moment ce este hrănit de la masă, este în regulă să ia o înghițitură (sau mai multe) din mâncarea care se află pe masă sau pe tejgheaua din bucătărie. Unii câini pot începe chiar să refuze să-și mănânce propria hrană atunci când se îndoapă cu hrană umană.

Modalități sănătoase de a vă trata câinele

Husky își bagă nasul pentru a se uita la mâncarea de pe masa de picnic din centru.
Cel mai bun mod de a vă trata câinele este să îi oferiți gustări sănătoase, de înaltă calitate și să le includeți în necesarul zilnic de calorii. Totuși, asta nu înseamnă că alimentele pe care dvs. le mâncați sunt total interzise pentru câinele dvs. De fapt, multe alimente pentru oameni pot fi consumate cu moderație de câini. Iată câteva sfaturi pentru a-i da câinelui dumneavoastră hrană pentru oameni:

  • Evitați alimentele procesate și preparate. Chiar și mesele pe care le gătiți singuri pot conține ingrediente care ar putea dăuna câinelui dumneavoastră, așa că limitați-vă la mâncăruri cu un singur ingredient, cum ar fi un ou nesărat, o lingură de unt de arahide natural, fără sare, sau o bucățică de fructe sau legume nesărate.
  • Atenție la calorii. Înainte de a-i oferi respectiva gustare, luați în considerare câte calorii are și luați o decizie în funcție de acest calcul. Medicul veterinar ar trebui să vă poată ajuta să înțelegeți caloriile zilnice recomandate pe care câinele dvs. ar trebui să le primească, astfel încât să puteți fi conștient de impactul pe care o singură porție îl va avea asupra sănătății cățelului dvs.
  • Informați-vă. Aflați care sunt alimentele toxice pentru câini, astfel încât să vă asigurați că nu vă lăsați niciodată câinele în preajma lor.
  • Nu-i hrăniți din alimentele de la masă sau din farfuria dumneavoastră. În schimb, dați-i câinelui dvs. o bucățică de hrană sănătoasă pentru oameni în același mod în care i-ați da orice altă gustare pentru câini - ca o recompensă pentru ascultare sau pentru că este un câine cuminte. Și evitați să le oferiți o recompensă atunci când cerșesc. De asemenea, poate fi o idee bună să o puneți în bolul lor obișnuit de hrană pentru câini, pentru ca aceștia să înțeleagă că pot primi mâncare doar din bolul lor obișnuit.

Importanța alegerii celor mai bune alimente pentru câini

Câinii nu sunt buni la reglarea cantității de mâncare pe care o consumă. Mulți câini vor continua să mănânce până când se vor îmbolnăvi, așa că este important să le supravegheați mesele și caloriile. Hrănirea unui câine cu o hrană completă și echilibrată, optimă pentru stadiul de viață, mărimea și nivelul de activitate al acestuia, asigură că primește nutrienții de care are nevoie pentru a fi sănătos. În ciuda ochilor mari de cățeluș, hrănirea câinilor cu hrana potrivită, în cantitățile potrivite, este mai mult decât suficientă pentru a-i menține fericiți și energici.

Pot câinii să mănânce din mâncarea de la masă? Câinii mănâncă - și se vor bucura - de o serie de alimente, dar doar pentru că le mănâncă, nu înseamnă că sunt bune pentru ei. În calitate de stăpân informat, vă puteți ajuta câinele să rămână sănătos prin restricționarea alimentelor pe care le permiteți să le mănânce. Deși ar putea fi greu să refuzați acei ochi mari și rugători, amintiți-vă că este pentru binele lor. Un câine sănătos este un câine fericit!

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este posesoarea unor animale de companie, o bloggeriță iubitoare de animale de companie și o romancieră din Tulsa, Oklahoma, unde de obicei scrie sub supravegherea unei grămezi de copilași blănoși.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole asociate

Produse asociate