De ce sunt importante fibrele în mâncarea pentru pisici?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Hrana bogată în fibre pentru pisici a devenit un aliment de bază pentru pisicile cu probleme gastrointestinale. Dar de ce anume sunt importante fibrele pentru pisica dvs.?

În multe cazuri, mâncarea pentru pisici include fibre pentru a ajuta funcțiile digestive și pentru a îmbunătăți calitatea scaunelor pisicilor care altfel ar putea avea tulburări digestive. Alimentele bogate în fibre pot fi benefice în caz de constipație, diaree, diabet și chiar obezitate.

Microbiomul și interacțiunea sa cu hrana cu fibre pentru pisici

Microbiomul  stomacului se referă la nenumăratele milioane de microorganisme (bacterii, protozoare, ciuperci, virusuri) care trăiesc în interiorul sistemului digestiv al pisicilor (precum și al câinilor, oamenilor și al altor ființe vii).

Acest ecosistem de organisme vii este fundamental pentru digestie. Bacteriile din colonul animalelor de companie ajută la descompunerea materiilor nedigerabile și produc compuși benefici, cum ar fi vitaminele. Nicăieri nu este mai evidentă prima funcție decât atunci când vine vorba de descompunerea fibrelor. Bacteriile intră adesea în contact cu fibrele într-un proces numit fermentare.

Deși sunt carnivore, pisicile pot beneficia semnificativ de pe urma consumului de hrană cu fibre pentru pisici.

Pisică maro tigrată mâncând dintr-un bol de metal.

Clasificarea fibrelor din mâncarea pentru pisici

Un mod de clasificare a fibrelor alimentare se bazează pe solubilitate.  Fibrele solubile au tendința de a se dizolva în sucurile gastrice și în apa din stomac, iar unele fibre solubile se transformă în geluri care pot reține apa și fac scaunele mai ușor de eliminat. Fibrele insolubile adaugă volum la alimentele consumate pentru a ajuta la reglarea tranzitului alimentelor prin intestine și pot ajuta la menținerea consistenței scaunului. Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile, pot fi fermentabile. Acest lucru înseamnă că bacteriile din stomac pot descompune aceste fibre și pot produce noi compuși care pot, de exemplu, să hrănească celulele colonului.

Prebiotice în hrana cu fibre pentru pisici

Hrana cu fibre pentru pisici include de obicei un amestec de fibre solubile și insolubile pentru a ajuta la menținerea unui stomac sănătos și a unei bune calități a scaunului. Unele dintre aceste ingrediente din fibre sunt, de asemenea, denumite prebiotice, care sunt, de obicei, fibre fermentabile care favorizează dezvoltarea "bacteriilor bune" care trăiesc în intestine. Unele alimente bogate în fibre pentru pisici dau rezultate în mod special pentru că ajută la hrănirea bacteriilor benefice și promovează un microbiom echilibrat.

O mulțime de afecțiuni digestive pot cauza un dezechilibru bacterian, inclusiv diareea cronică, colita și constipația.

Alte motive pentru a hrăni pisica cu hrană bogată în fibre

Pisicile diabetice sunt de obicei hrănite cu alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați, dar pot beneficia, de asemenea, de o hrană bogată în fibre dacă sunt predispuse să devină supraponderale sau au anumite tipuri de afecțiuni gastrointestinale.

Unele fibre încetinesc absorbția substanțelor nutritive, permițând absorbția mai lentă a zaharurilor din amidon și, prin urmare, stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Pisicile supraponderale sau cele predispuse la creșterea în greutate pot beneficia, de asemenea, de alimente bogate în fibre, deoarece acestea le pot face să se simtă mai sătule decât alimentele obișnuite - iar pierderea în greutate poate ajuta la gestionarea diabetului.

În plus, hrana cu fibre pentru pisici poate ajuta și pisicile care suferă de Boli gastrointestinale care afectează intestinul gros. Fibrele pot ajuta la reglarea motilității în tractul gastrointestinal și la gestionarea echilibrului hidric pentru a evita cele două extreme: constipația și diareea.  Moleculele numite acizi grași cu lanț lung pot fi derivate din descompunerea fibrelor pentru a ajuta la hrănirea colonului.

Hrana bogată în fibre este benefică pentru pisici?

Lăsate în voia sorții, pisicile mănâncă o mulțime de lucruri pe care oamenii le consideră greu de digerat, cum ar fi părul, oasele, cartilajele, penele, solzii de pește și conținutul stomacal al prăzii lor. Scârbos, dar natural. Unele dintre acestea sunt digerabile până la un punct, în timp ce altele pot conține fibre care sunt utile pentru digestie.

Deși există multe lucruri despre nutriția pisicilor pe care oamenii de știință nu le-au înțeles încă, ei încep să realizeze că pisicile carnivore pot beneficia de pe urma fibrelor. Un studiu privind obiceiurile alimentare ale gheparzilor, publicat de către Journal of Animal Science a constatat că cei care mâncau prada întreagă - cu tot cu blană, conținut stomacal și restul - aveau un profil fecal mai favorabil decât cei care mâncau doar carne. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că sistemele digestive ale carnivorelor trebuie să facă ceva util cu tot acest surplus de furaje grosiere.

Rolul hranei cu conținut scăzut de fibre pentru pisici

Ce se întâmplă dacă medicul veterinar vă recomandă în schimb o mâncare cu conținut scăzut de fibre pentru pisici? În mod obișnuit, medicii veterinari recomandă hrana săracă în fibre pentru pisicile cu un debut brusc de tulburări gastrointestinale, cum ar fi vărsăturile acute sau diareea.  Aceste alimente tind să aibă niveluri mai ridicate de alți nutrienți, cum ar fi electroliții și vitaminele B, pentru a ajuta la recuperarea acestor pisici.  Consultați întotdeauna un medic veterinar atunci când alegeți un aliment pentru pisica dumneavoastră. Dacă pisica dumneavoastră urmează un regim alimentar bogat în fibre, medicul veterinar ar trebui să o monitorizeze pentru a se asigura că afecțiunile care răspund la fibre sunt bine gestionate.

Biografie colaborator

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly este un medic veterinar premiat, cunoscut pentru gândirea sa independentă, pentru susținerea curajoasă a animalelor de companie, pentru pasiunea sa pentru profesia de medic veterinar și pentru faptul că scrie despre sănătatea animalelor de companie în mod ireverențios.

Dr. K a absolvit cu onoruri atât Colegiul Wellesley, cât și Școala de Medicină Veterinară a Universității din Pennsylvania. A obținut un MBA la Școala de Afaceri Wharton, în cadrul prestigiosului program ce acordă două titluri VMD/MBA. În prezent, ea deține Clinica Sunset pentru animale, un cabinet veterinar din Miami, Florida.

Dar asta nu este tot. Dr. K este o cititoare tocilară, o pasionată de tricotat, o pasionată de yoga, o pasionată de muzică, o alergătoare și o gurmandă neobosită. Locuiește în sudul orașului Miami împreună cu trei câini, nenumărate pisici, două capre salvate și o turmă de găini hilare.

Îi puteți urmări articolele pe DrPattyKhuly.com și pe sunsetvets.com.

Articole asociate

Produse asociate