Tumorile mastocitare la câini: Cauze, aspect, tratament și altele

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Tumorile mastocitare la câini sunt cele mai frecvente tumori cutanate canine, potrivit Animal Trust. Dar ce este mai exact o tumoare mastocitară, care sunt semnele tumorilor mastocitare la câini și cum pot fi tratate aceste tumori?

Cauzele tumorilor mastocitare la câini

Femeie tânără care se joacă cu câinele ei acasă

Mastocitele în sine nu sunt celule canceroase. După cum explică Animal Trust, acestea sunt un tip de celule albe din sânge. Își au originea în măduva osoasă și se găsesc în diversele țesuturi ale organismului, unde îndeplinesc o serie de roluri. Acestea includ reacții inflamatorii, reacții alergice, reacții la prezența paraziților și chiar descompunerea țesuturilor moarte.

Din păcate, uneori lucrurile merg prost. Din motive pe care cercetătorii veterinari nu le înțeleg încă, mastocitele suferă uneori mutații și se înmulțesc în masă, în dauna unui ciclu normal de viață celulară care le menține numărul sub control. Această creștere neregulată duce la apariția unei tumori mastocitare. Aceste tumori pot apărea la câinii de toate rasele și vârstele, deși PDSA observă că acestea sunt mai frecvente la câinii de vârstă mijlocie și la anumite rase, cum ar fi boxerii sau beagle.

Semnele clinice ale tumorilor mastocitare la câini

Animal Trust sugerează să fiți atenți la următoarele simptome ale tumorilor mastocitare:

  • Căutați una sau mai multe formațiuni oriunde pe corpul câinelui dumneavoastră. Acestea pot fi vizibile pe (sau chiar sub) piele, pe bot, pe gură sau pe organele genitale.

  • Tumorile mastocitare la câini apar, de obicei, sub forma unei umflături, dar ele arată ca niște noduli, petice, umflături sau ulcere. Acestea au de obicei un diametru de 2-3 cm. 

  • Formațiunea poate să transpire sau să sângereze, iar în jurul zonei afectate pot apărea roșeață, inflamație, umflături, noduli sau urticarie. 

  • Câinele dumneavoastră poate prezenta pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, simptome gastrointestinale (de exemplu, vărsături, diaree) sau fecale negre/sângerânde. 

Când vă mângâiați sau vă examinați câinele, fiți atenți la orice zonă a pielii care arată sau se simte diferit. Amintiți-vă că o formațiune canceroasă se poate simți dură și strâns lipită de corpul câinelui dumneavoastră, dar poate fi, de asemenea, moale și mobilă sub piele. Aceasta poate crește rapid în dimensiuni sau poate rămâne la fel de mare, dar poate părea că se retrage; acest lucru nu înseamnă neapărat că nu este periculoasă, așa că este important să consultați medicul veterinar pentru a fi siguri.

Diagnosticarea tumorilor mastocitare la câini

Umflată, granuloasă, ridicată, plată, liberă, moale, fermă, mare sau mică — fiecare umflătură de pe câinele dumneavoastră trebuie să fie evaluată de un medic veterinar.

Este foarte posibil ca medicul veterinar să fie nevoit să efectueze un test de diagnosticare numit puncție aspirativă cu ac fin pentru a colecta o mică mostră de celule din nodul. Din fericire, acest test este rapid și minim invaziv și poate fi efectuat, de obicei, după examinarea inițială. Cu toate acestea, este posibil ca o tumoră să nu elimine multe celule în timpul acestui test sau ca proba să nu fie reprezentativă pentru întreaga leziune. Așadar, deși acest test este un bun punct de plecare, este posibil ca medicul veterinar să vă recomande o biopsie prin puncție, deoarece aceasta permite o examinare mai amănunțită a arhitecturii formațiunii. În cazul unei biopsii, o examinare microscopică a țesutului este trimisă la un laborator specializat în histopatologie pentru a fi evaluată de un patolog veterinar.

După diagnosticarea unei tumori mastocitare, medicul veterinar vă poate recomanda efectuarea unor analize suplimentare, cum ar fi analize de sânge, radiografii, tomografii computerizate și ultrasunete pentru a determina dacă tumora s-a răspândit în alte locuri (cunoscute sub numele de metastaze). Se poate recomanda, de asemenea, puncția aspirativă cu ac fin al unui ganglion limfatic din apropierea tumorii.

Labrador retriever întins pe podea acasă.

Tratamentul tumorii mastocitare

Tratamentul cancerului la câini este stabilit de către un oncolog veterinar, cu participarea unui patolog veterinar, care va analiza rezultatele testelor de diagnosticare și va evalua gradul sau amploarea cancerului. Tumorile mastocitare sunt denumite „de grad scăzut” sau „de grad înalt”, în funcție de cât de avansate sunt și dacă s-au răspândit sau nu. În funcție de constatările sale, patologul va putea apoi să formuleze un plan de tratament adecvat.

Patologul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea formațiunii canceroase. Scopul este de a îndepărta toate țesuturile canceroase, împreună cu o porțiune de țesut sănătos în jurul marginilor, pentru a fi siguri că nu rămân celule canceroase în urmă. Acest lucru se numește obținerea unor „margini curate”. Patologul va examina ulterior țesutul îndepărtat chirurgical pentru a se asigura că acest lucru a fost realizat, deși acest lucru nu este întotdeauna posibil.

Intervenția chirurgicală singură poate fi suficientă pentru a trata o tumoră mastocitară, dar, în unele cazuri, aceasta poate fi efectuată împreună cu chimioterapia sau radioterapia. The Animal Trust afirmă că, în cazurile nereușite sau avansate, pot fi recomandate medicamente orale pentru a reduce dimensiunea sau pentru a încetini creșterea tumorii. De asemenea, pot fi administrați steroizi pentru a reduce efectele inflamatorii cauzate de tumoră.

În timp ce aceste abordări sunt adesea recomandate cu tărie, în special în stadii mai avansate, nu uitați că puteți alege să vă concentrați pe abordări mai blânde sau pe îngrijirea de confort în orice stadiu. Medicul veterinar și/sau oncologul veterinar vor fi bucuroși să discute aceste opțiuni cu dumneavoastră.

Speranța de viață pentru câinii cu tumori mastocitare

Este dificil de prezis speranța de viață pentru câinii care dezvoltă tumori mastocitare, deoarece aceasta variază în funcție de mulți factori. În cazul în care tumora este limitată la nivelul pielii, fără semne de metastaze, și este îndepărtată cu margini curate, prognosticul poate fi destul de optimist. Cu toate acestea, pentru tumorile de grad mai înalt sau pentru cele localizate în zone precum gura sau organele genitale, este posibil ca prognosticul să nu fie la fel de bun. 

Vestea bună este că diagnosticul timpuriu și tratamentul îmbunătățesc prognosticul tumorilor mastocitare, așa că este important să vă examinați periodic câinele la domiciliu. Acest lucru se poate face pur și simplu prin observarea animalelor de companie și prin examinări intenționate la domiciliu. Nu uitați să programați o vizită la medicul veterinar în cazul în care descoperiți formațiuni noi pe câinele dumneavoastră.

Biografie colaborator

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible este un medic veterinar pentru animale mici, antreprenor, autor și orator. Absolvent al Colegiului Universitar de Medicină Veterinară din Texas A&M și al Facultății de Drept din cadrul Universității Wake Forest, Dr. Schaible este pasionat de schimbările progresive din industria veterinară și este consilier în cadrul mai multor comisii din acest domeniu.