La ce să vă așteptați după un diagnostic de cancer la animalele de companie

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Un diagnostic de cancer pentru animale de companie poate fi înfricoșător, copleșitor și devastator. Echipa dvs. de îngrijire veterinară înțelege aceste emoții, precum și preocupările dvs. cu privire la viitor și anxietatea pe care o puteți simți cu privire la opțiunile de tratament. Vestea bună este că progresele în oncologia veterinară duc la remisia cancerului pentru multe animale de companie și le îmbunătățesc calitatea și durata vieții. Dacă membrul blănos al familiei dumneavoastră a fost diagnosticat cu cancer, acest articol vă poate fi ghid în această călătorie.

Diagnosticarea cancerului la animale de companie

Pentru a diagnostica cancerul la animalul dumneavoastră de companie, medicul veterinar va începe prin a vă întreba despre orice semne sau simptome pe care le-ați observat. Ca și în cazul oamenilor, există o mulțime de tipuri diferite de cancer care pot afecta animalele de companie, cu o gamă largă de semne și simptome potențiale. Ca regulă generală, trebuie să vizitați medicul veterinar ori de câte ori observați o schimbare în aspectul, comportamentul sau starea generală de bine a animalului de companie. 

Medicul veterinar va confirma sau va exclude cancerul prin evaluarea stării generale de sănătate a animalului dumneavoastră de companie și prin efectuarea unor teste. Testele preliminare includ adesea teste de sânge și de urină, evaluarea microscopică a celulelor sau a mostrelor de tumori și studii imagistice, cum ar fi radiografii (raze X) și ecografii. Aceste teste oferă informații de bază despre starea de sănătate a animalului dumneavoastră de companie și ajută la determinarea prezenței cancerului, a tipului de cancer și dacă acesta s-a răspândit la alte organe. Aceste informații permit medicului dumneavoastră veterinar sau unui medic veterinar certificat în oncologie veterinară să vă ofere un prognostic și să vă recomande un tratament.

Medic efectuând o scanare cu ultrasunete a unui câine

Tratamentul cancerului la animalele de companie

Opțiunile disponibile pentru tratamentul cancerului la animalele de companie sunt aproape la fel ca și tratamentele pentru cancer la oameni. Principala diferență este că animalele de companie tind să prezinte mai puține efecte secundare negative în cazul chimioterapiei; rareori se confruntă cu greață sau își pierd părul. Animalul dvs. de companie are șanse mai mari de supraviețuire dacă urmați planul de tratament stabilit de către medicul veterinar, care poate include una sau mai multe dintre următoarele terapii.

Intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală este utilizată pentru a îndepărta tumorile canceroase și poate fi curativă în cazul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi îndepărtarea completă a unei tumori mastocitare de grad scăzut. Chirurgia poate fi, de asemenea, utilizată împreună cu alte tratamente pentru a elimina complet cancerul din corpul animalului dumneavoastră de companie.

Chimioterapie

Această metodă utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase și face parte din majoritatea planurilor de tratament pentru cancer. Medicamentele de chimioterapie pot fi luate pe cale orală sub formă de pastile sau administrate intravenos (într-o venă) de către un medic veterinar.

Radioterapie

Radioterapia este folosită pentru a micșora tumorile înainte de intervenția chirurgicală, pentru a distruge celulele canceroase rămase după operație și pentru a încetini dezvoltarea cancerului în părți ale corpului în care intervenția chirurgicală nu este posibilă - în nas, de exemplu. De obicei, animalele de companie au nevoie de mai multe ședințe de radioterapie. Rețineți că centrele de radioterapie sunt, de obicei, disponibile doar în spitalele veterinare foarte specializate și pot implica costuri ridicate.

Imunoterapie

Imunoterapia utilizează un vaccin pentru a stimula sistemul imunitar al animalului de companie să lupte împotriva celulelor canceroase. Această terapie este utilizată în cazul melanomului canin și este în curs de explorare ca o opțiune pentru tratarea osteosarcomului.

Îngrijire paliativă

Cancerul animalelor de companie nu poate fi întotdeauna vindecat. Îngrijirea paliativă se axează pe maximizarea calității vieții animalului dumneavoastră de companie în timpul pe care îl mai are de trăit. Acest lucru poate implica controlul durerii, reducerea la minimum a stării de greață și vă poate ajuta să înțelegeți când este timpul să vă luați rămas bun. Chirurgia paliativă poate fi folosită pentru a opri durerea, în special la câinii diagnosticați cu cancer osos. De asemenea, o nutriție bună este esențială în timpul îngrijirii paliative, așa că este important să discutați cu medicul veterinar despre dieta și nevoile nutriționale ale animalului dumneavoastră de companie. Partea bună a lucrurilor este că îngrijirea paliativă poate oferi adesea săptămâni sau luni de timp de calitate, fără durere, alături de animalul dvs. de companie, timp pe care altfel nu l-ați fi avut — iar acest lucru este cu adevărat prețios.

La ce să vă așteptați când animalul dvs. de companie are cancer

În funcție de tipul de cancer pe care îl are animalul dvs. de companie, de starea generală de sănătate și de vârstă, precum și de tratamentele pe care le primește, este posibil să apară unele schimbări acasă. De exemplu:

  • Dacă animalul dvs. de companie a suferit o intervenție chirurgicală, va avea nevoie de timp și de îngrijire la domiciliu pentru a se recupera.
  • Este posibil ca animalul dumneavoastră de companie să doarmă mai mult și să mănânce mai puțin dacă are un tip de cancer care provoacă pierderea poftei de mâncare sau a energiei. Nu-l forțați să facă exerciții fizice și lăsați-l să-și autoregleze activitatea. Dacă aveți un câine, continuați să îl scoateți zilnic afară la aer curat și soare. Dacă animalul dvs. de companie nu mănâncă, medicul veterinar vă poate prescrie un stimulent al apetitului sau îi poate schimba hrana.
  • Dacă animalul dvs. de companie are cancer la creier, ați putea observa schimbări în cogniție, cum ar fi pierderea comportamentelor învățate. De asemenea, acesta poate prezenta convulsii, care vor trebui gestionate cu medicamente.
  • Cancerul sau tratamentele pentru cancer pot provoca uneori probleme de control al urinei sau al intestinelor. Ca urmare, este posibil ca animalul dvs. de companie să aibă nevoie să urineze mai des și să fie mai predispus la accidente în casă.
  • Așteptați-vă la vizite frecvente la veterinar. În cazul în care animalul dumneavoastră de companie primește tratament, medicul veterinar va trebui să facă teste suplimentare în timpul tratamentului și ulterior, pentru a evalua dacă acesta este într-adevăr eficient. Tratamentul poate fi costisitor, așa că, dacă aveți asigurare pentru animale de companie, nu uitați să purtați o discuție cu asiguratorul dumneavoastră cu prima ocazie pentru a înțelege ce acoperă polița dumneavoastră.

Atunci când animalul dvs. de companie se află sub îngrijire paliativă, poate fi dificil să știți când are nevoie de intervenția medicului veterinar și când este timpul să vă luați rămas bun. PDSA are o listă de verificare pentru evaluarea calității vieții, care vă poate ajuta. 

Conceptul de povară a îngrijitorului în cazul oamenilor care au grijă de alți oameni bolnavi este bine documentat, dar, conform cercetărilor discutate în Jurnalul Medical Britanic, este, de asemenea, o problemă foarte reală cu care se confruntă persoanele care îngrijesc animale de companie bolnave cronic sau în fază terminală. Dacă dvs. sunteți în postura de îngrijitor, aveți grijă de dvs. și apelați la sprijin acolo unde puteți. Organizații precum Blue Cross oferă resurse cum ar fi consilierea gratuită și confidențială, împreună cu oportunități de a intra în contact cu alți stăpâni de animale de companie care înțeleg prin ce treceți. Contactați Serviciul de sprijin pentru doliu pentru animale de companie Blue Cross telefonic la numărul 0800 096 6606, prin e-mail la pbssmail@bluecross.org.uk, sau online prin chat live.

Un diagnostic de cancer la un animal de companie poate fi copleșitor, dar medicul veterinar este acolo pentru a vă ajuta să treceți prin această perioadă dificilă. Durerea este, de asemenea, o parte normală a confruntării cu cancerul animalelor de companie. Dacă vă confruntați cu dificultăți, luați în considerare posibilitatea de a solicita sprijin pentru a profita la maximum de timpul pe care îl mai aveți cu îndrăgitul dumneavoastră animal de companie.

Biografie colaborator

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Absolventă în 2002 a Școlii de Medicină Veterinară UC Davis și jurnalist veterinar certificat, Dr. Sarah Wooten are 16 ani de experiență în practica veterinară pentru animale mici, este un cunoscut vorbitor și scriitor internațional în domeniul veterinar și al îngrijirii sănătății animalelor și este pasionată de a ajuta stăpânii animalelor de companie să învețe cum să aibă grijă mai bine de prietenii lor blănoși.