Limfomul la pisici: Ce trebuie să știți

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Cel mai bun mod de a avea grijă de sănătatea și starea de bine a pisicii dumneavoastră este să înțelegeți cum funcționează corpul acesteia și la ce să fiți atenți atunci când este bolnavă. Iată ce trebuie să știți despre limfomul la pisici, astfel încât să puteți fi cel mai informat stăpân de animal de companie posibil.

Limfomul la pisici

Limfomul la pisici este un cancer al sistemului limfatic, care este o colecție de limfocite (celule sanguine) și organe (ganglioni limfatici etc.). Poate afecta multe organe din corpul pisicii și este cea mai frecventă cauză a tumorilor măduvei spinării.

Conform Colegiului Regal de Medicină Veterinară, limfomul felin este cel mai frecvent cancer diagnosticat la pisici. Există mai multe tipuri de limfom la pisici, dar cel mai frecvent este limfomul intestinal, cunoscut și sub numele de limfom gastrointestinal (GI) sau limfom alimentar. O varietate de factori determină modul în care acest cancer v-ar putea afecta pisica.

Prim plan cu un cuplu tânăr indian vesel, soț și soție, stând în picioare într-o cameră acasă ținând o pisică drăguță în brațe.

Cauze

Apariția limfomului felin a fost legată de virusul leucemiei feline (FeLV) și, într-o măsură mai mică, de virusul imunodeficienței feline (FIV). Pisicile care sunt pozitive la leucemie felină dezvoltă, în general, cancerul la o vârstă mai tânără. În zilele noastre, deoarece multe pisici sunt adăpostite în casă și există o gamă largă de teste și vaccinări împotriva FeLV, limfomul este mai puțin frecvent la pisicile tinere. Pisicile care sunt testate negativ la virus tind să dezvolte limfom la o vârstă mai înaintată. 

Blue Cross afirmă că expunerea la fumul de tutun poate crește riscul de limfom la pisici. Aceștia explică faptul că, deși fumatul pasiv poate fi dăunător pentru toate animalele de companie, pisicile sunt deosebit de vulnerabile. Nu numai că inhalează fumul din aer, dar, în timp ce se spală singure, pot, de asemenea, să ingereze particule toxice din fumul care s-a depus pe blana lor.

Tipuri de limfom la pisici

Deoarece sistemul limfatic interacționează cu fiecare sistem din organism, limfomul poate afecta oricare dintre aceste organe. Principalele tipuri de limfom sunt:

 • Alimentar (tract digestiv)
 • Mediastinal (piept)
 • Renal (rinichi)
 • Nazal (nas)
 • Spinal (coloană vertebrală)
 • Cutanat (piele)
 • Multicentric (ceea ce înseamnă că sunt afectate mai multe organe, cel mai adesea splina și ficatul)

Semne de limfom la pisici

Semnele de limfom la pisici depind de organele care sunt afectate. Iată câteva dintre semnele la care trebuie să fiți atenți în funcție de zona în care este localizat limfomul:

 • Tract digestiv: Vărsături, diaree, constipație, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, letargie și scaun cu sânge.
 • Torace: Respirație cu gura deschisă, tuse, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate și regurgitare.
 • Rinichi: Creșterea consumului de lichide și a urinării, scăderea în greutate și pierderea poftei de mâncare.
 • Nas: Scurgere nazală cronică, sângerări nazale, nas umflat, strănut, pierderea poftei de mâncare, secreții oculare și respirație zgomotoasă.
 • Coloană vertebrală: Slăbiciune sau paralizie a picioarelor din spate.
 • Piele: Mâncărimi, căderea părului și tumori cutanate sângerânde.

Dacă observați oricare dintre aceste semne la pisica dumneavoastră, contactați imediat medicul veterinar. Acesta poate diagnostica starea pisicii dumneavoastră și poate stabili cel mai bun tratament.

Diagnosticarea

Limfomul este diagnosticat cu ajutorul unei combinații de informații. Dacă medicul veterinar suspectează că pisica dumneavoastră are limfom, vă va întreba despre istoricul și stilul de viață al acesteia. Acesta va efectua probabil o examinare fizică a pisicii dumneavoastră, teste de laborator (inclusiv teste de sânge, analize de urină și teste pentru FeLV și FIV) și studii imagistice, cum ar fi radiografiile și ultrasunetele.

Testele recomandate de medicul veterinar vor varia în funcție de tipul de limfom pe care îl suspectează. În cazul în care există o formațiune sau un ganglion limfatic umflat, de exemplu, se poate face și o biopsie. Aceasta presupune prelevarea unei mici mostre din țesutul afectat și examinarea acestuia pentru a detecta celule canceroase.

Pisică roșie tabby în clinică veterinară

Tratament

Tratamentul limfomului felin are ca scop intrarea în remisie a cancerului (eliminarea tuturor semnelor și simptomelor) și îmbunătățirea calității vieții pisicii dumneavoastră cât mai mult timp posibil. Deoarece limfomul este, de obicei, răspândit în organism, explică Blue Cross, chimioterapia tinde să fie opțiunea preferată, mai degrabă decât intervenția chirurgicală. Pisicile au tendința de a răspunde bine la acest tratament și nu prezintă efectele secundare neplăcute pe care le au oamenii, cum ar fi căderea părului sau greața.

Dacă chimioterapia nu este o opțiune, medicul veterinar vă poate recomanda radioterapie și, în cazuri rare, o intervenție chirurgicală. Pisicile pot primi, de asemenea, tratamente cum ar fi Prednison (un steroid) pentru a ameliora simptomele cancerului.

Prognostic

Cu chimioterapie, multe pisici pot obține o remisie temporară a semnelor clinice și pot menține o calitate bună a vieții. În cazul unor pisici se poate obține o remisie a cancerului de până la câțiva ani, în funcție de situația fiecăreia. Cu toate acestea, prognosticul va varia în funcție de tipul de limfom, dacă pisica dumneavoastră este pozitivă la FeLV și/sau FIV și zona unde este localizat cancerul. Pisicile care sunt FeLV- sau FIV-pozitive au adesea un prognostic mai nefavorabil.

Părinții animalelor de companie ar trebui, de asemenea, să se consulte cu medicul veterinar cu privire la cerințele nutriționale pentru pisicile cu limfom.

Prevenție

Deși nu există nicio modalitate de a preveni limfomul, puteți lua măsuri pentru a reduce șansele de apariție a acestuia la pisica dumneavoastră.

Țineți-vă pisica în casă

Acest lucru o va împiedica să intre în contact cu pisici care sunt FeLV- sau FIV-pozitive.

Testați pentru FIV și FeLV

Dacă este posibil, testați-vă pisica atunci când este pui. Dacă aduceți o pisică nouă în gospodărie, testați-o înainte de a vă expune pisica la ea.

Vaccinați pisicuțele împotriva FeLV

În prezent, nu există un vaccin împotriva FIV, dar puteți să vă vaccinați pisica pentru FeLV. Dacă pisica dumneavoastră iese afară din casă, asigurați-vă că are vaccinul FeLV la zi.

Păstrați mediul înconjurător al pisicii dvs. fără fum

Fumatul pasiv nu face bine nimănui și, potrivit Blue Cross, asta include și pisicile.

Vizitați-vă veterinarul în mod regulat

Depistarea timpurie este esențială. Examinați-vă pisica de două ori pe an și solicitați analize de sânge anuale pentru pisicile de 7 ani și mai mari.

Progresele în medicină și o mai bună educație pentru stăpânii animalelor de companie continuă să îmbunătățească șansele pisicilor bolnave de cancer. De la depistarea timpurie la reducerea factorilor de risc, puteți lua măsuri pentru a vă ajuta pisica să ducă o viață cât mai bună.

Biografie colaborator

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Absolventă în 2002 a Școlii de Medicină Veterinară UC Davis și jurnalist veterinar certificat, Dr. Sarah Wooten are 16 ani de experiență în practica veterinară pentru animale mici, este o cunoscută oratoare și scriitoare internațională în domeniul veterinar și al îngrijirii sănătății animalelor și este pasionată de a ajuta stăpânii animalelor de companie să învețe cum să aibă grijă mai bine de prietenii lor blănoși.