“Zâmbiți!” Cum să îi faceți o fotografie perfectă pisicii dvs.

Fiecare pisică este unică și, în ochii proprietarului ei, cel mai frumos animal care a pășit vreodată pe Pământ. Și așa și trebuie să fie. Dar cum capturați spiritul, personalitatea și acel “ceva special” al pisici dvs. într-o fotografie? Ei bine, vestea bună este că aparatele de fotografiat digitale ne simplifică problema… Tehnicile pentru captarea unor  imagini nemaipomenite cu pisica dvs. sunt foarte asemănătoare cu cele folosite pentru a fotografia orice alte animalele sălbatice - multă răbdare, posibilitatea de a modifica lumina, cunoașterea sentimentelor animalului, și multe, multe, multe instantanee! Cu o cameră digitală, nu contează câte fotografii faceți, așadar puteți să apăsați pe buton cât de des doriți - cu cât faceți mai multe poze, cu atât cresc șansele să surprindeți acea fotografie perfectă . Chiar și așa, este o idee bună să fiți pregătit, iar mai jos găsiți câteva sfaturi pe care le puteți lua în considerare.

Focalizare

Înainte de a ridica aparatul de fotografiat, gândiți-vă la ce anume doriți să capturați în imagini. Este cumva modul în care reușește să ocupe toată canapeaua atunci când doarme? Sau felul în care sare ca o gazelă de pe podea pe rafturile bibliotecii? Dacă aveți un obiectiv specific, programați “ședința foto” în funcție de acel obiectiv și așteptați momentul. Focalizarea este de asemenea importantă pentru a captura cea mai clară imagine. Rețineți că setarea standard a camerei, “autofocus”, va acapara cu mai mult succes obiectele solide (precum o minge sau o zgardă) decât un ghem de blană. Iar dacă pisica dvs. se mișcă și își schimbă distanța față de cameră, nu uitați să resetați focalizarea tot timpul pentru ca atunci când este momentul potrivit să capturați o fotografie cu o rezoluție foarte clară.

Multă răbdare

Pisica dvs. nu înțelege că doriți să o fotografiați - de aceea refuză să asculte comenzile precum “stai cuminte aici!” sau “mută-te mai la dreapta puțin”. Așadar va trebui să așteptați să pozeze perfect de una singură. Lăsați-o să se relaxeze, nu o urmăriți cu aparatul. Dacă doriți să se uite la cameră, țineți jucăria ei preferată deasupra camerei pentru a-i capta atenția.

Luminozitate

Ca o regulă generală, fotografiile cu bliț și animalele de companie nu se înțeleg foarte bine. Unele animale sunt speriate de lumina strălucitoare, iar blițul tinde să “decoloreze” culorile frumoase ale blăniței animalului. Lumina naturală - fie în aer liber, fie de la fereastră - nu doar că este mult mai puțin “traumatizantă” pentru pisici, dar vă ajută să reproduceți culorile mai clar. Dacă nu aveți suficientă lumină, puteți întotdeauna să iluminați în mod artificial fotografiile pe calculator.

Fiți pregătit

Înainte de a începe ședința foto, asigurați-vă că folosiți lentilele potrivite și că aparatul este setat pe modalitatea dorită de a face fotografii. Dacă folosiți o cameră SLR, puteți folosi lentile cu efecte de “zoom” astfel încât să captați cadre detaliate, fără să stați prea aproape de pisică.  Deoarece animalele se mișcă foarte repede trebuie să setați camera corespunzător, altfel o să capturați fotografii neclare de fiecare dată când pisica se mișcă. La o cameră SLR puteți alege modul “shutter priority” și puteți opta pentru o viteză mai mare de fotografiere - 1/200 pe secundă sau chiar mai rapid - și lăsați camera să își facă treaba. Dacă folosiți o cameră de tip “point & click”, alegeți modulul “sport” care poate fi programat în prealabil să capteze evenimentele care se petrec rapid. Dacă aparatul de fotografiat vă oferă facilitatea de a fotografia continuu, puteți opta și pentru această opțiune - dacă sunteți norocos, puteți capta o întreagă secvență în imagini fabuloase.

Organizarea

O fotografie nu va fi reușită dacă doar îndreptați obiectivul către “subiect”. Luați în considerare tot ce doriți să apară în fotografie, la fel ca pe pisica dvs.. Ce va fi pe fundal? O canapea, un copac din grădină, sisalul ei? Sau poate doriți să vă concentrați doar pe animal. Dacă aparatul de fotografiat vă permite să folosiți lentile cu unghi larg (cu un f-stop jos, poate 4 sau chiar mai puțin), puteți crea un efect foarte artistic folosind opțiunea “depth of field” pentru a crea un efect de blurare a obiectelor din spatele pisicii. Gândiți-vă la unghiurile camerei. Vreți să capturați o pisică “gânditoare” fotografiați-o din lateral; uitându-se la un obiect le distanță , fotografiați-o din spate; sau o privire directă în cameră? coborâți la nivelul ei - nu doar că vă oferă o perspectivă mai bună, o ajută și pe pisică să se relaxeze.

Includeți tot ce se poate în imagine

Nu vă temeți să includeți oameni în fotografie. Imaginea va fi mult mai valoroasă pe viitor dacă include și persoană dragă. Câteodată, dacă includeți în imagine o mână care mângâie pisica puteți adăuga emoție și căldură imaginii, și poate fi și o modalitate de a “păcăli” o pisică foarte activă să stea cuminte suficient de mult timp pentru a fi fotografiată. Acordați atenție modului în care omul interacționează cu pisica. Dacă aveți noroc, puteți surprinde momentul în care se privesc sau momentul în care pisica se relaxează și pare că zâmbește.

În final, cel mai bun sfat...

Dacă nu aveți succes din prima, mai încercați. Cu cât pisica se obișnuiește mai mult să fie în preajma camerei de fotografiat, cu atât mai repede va învăța să o ignore și să se comporte natural.

Și atunci veți capta imaginea care vă va emoționa de fiecare dată când o veți revedea în viitor!