Informații despre rasa de câine Doberman și trăsături de personalitate

 

Dobermanul pinscher este un câine puternic și energic, care are nevoie de multă mișcare. Dacă nu face mișcare, este posibil să devină iritabil sau chiar agresiv. De la o vârstă fragedă sunt esențiale o socializare atentă și un antrenament de ascultare.

 

Dobermanul pe scurt
Rasa de câini Doberman

Un german, pe nume Louis Dobermann, este considerat a fi cel care a dezvoltat rasa Doberman pinscher la sfârșitul anilor 1800.

Dimensiuni:

Intervalul de greutate:

Masculul: 29-40 kg
Femela: 29-40 kg

Înălțimea la greabăn:

Masculul: 61-71 cm

Femela: 60-66 cm

Trăsături:

Urechi căzute (în mod natural)

Așteptări:

Nivelul de energie: Foarte energic
Speranța de viață:  10-12 ani
Tendința de a saliva: Scăzută Tendința de a sforăi: Scăzută
Tendința de a lătra: Scăzută
Tendința de a săpa: Scăzută Nevoile sociale/de atenție: Moderate

Crescuți pentru a fi:

câini de pază

Blana:

Lungimea: scurtă
Caracteristici: netedă
Culori: Negru, roșu, albastru, cafeniu (toate cu semne cafenii)
Nevoile generale de îngrijire: Scăzute

Recunoașterea clubului:

Clasificarea AKC: de lucru
Clasificarea UKC: Câine de pază
Prevalența: obișnuită

Masculii au o înălțime de aproximativ 60 cm și cântăresc aproximativ 32 kg, în timp ce femelele sunt puțin mai mici.

Dobermanul pinscher are un cap lung și un corp zvelt și musculos.

Dobermanul pinscher are o blană scurtă, elegantă și lucioasă, de culoare neagră, roșu închis, albastră sau cafenie, cu semne arămii pe față, pe corp și pe coadă. Acest câine este un câine cu un grad mediu de pierdere a părului și necesită îngrijire minimă. Dobermanii trăiesc între 10 și 12 ani.

Personalitatea:

Dobermanii pinscher sunt considerați câini care se atașează de oameni, fiind afectuoși și drăguți cu aceștia, dacă sunt socializați și dresați corespunzător. Sunt loiali stăpânilor și se comportă bine cu copiii, dacă sunt crescuți împreună cu aceștia; cu toate acestea, unii Dobermani se atașează doar de o singură persoană.

Traiul cu:

Dobermanul pinscher este un câine puternic și energic, care are nevoie de multă mișcare. Dacă nu face mișcare, este posibil să devină iritabil sau chiar agresiv. Se poate adapta bine la traiul într-un apartament, dacă face zilnic mișcare.

O socializare atentă și un antrenament de ascultare de la o vârstă fragedă sunt esențiale pentru această rasă. Dobermanii pinscher răspund foarte bine la tehnicile de dresaj prin încurajare.

Nu este nevoie de o pregătire specială de pază pentru oricine își dorește un bun protector al familiei. De fapt, experții în Doberman pinscher ne sfătuiesc adesea să nu facem antrenamente speciale de pază, care ar putea duce la o pază excesivă și la agresivitate.

Istoric:

Un german pe nume Louis Dobermann este considerat a fi cel care a dezvoltat rasa Doberman pinscher la sfârșitul anilor 1800. Acesta era perceptor de taxe și își dorea un câine de pază feroce care să îl însoțească în timpul vizitelor sale. Dobermann s-a ocupat și de padocul local, unde a avut acces la mulți câini vagabonzi.

Nimeni nu știe cu certitudine, dar se crede că Dobermann a încrucișat mai multe rase pentru a obține rasa Doberman pinscher. Printre rasele despre care se crede că sunt implicate se numără rottweilerul, pinscherul german, Marele Danez, ciobănescul german, terrierul Manchester și ciobănescul englez cu păr scurt.

Deși inițial a fost crescut și încă este folosit în întreaga lume ca și câine de pază, Doberman Pinscher a fost, de asemenea, câine de poliție și militar, câine de salvare și câine de terapie.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole despre îngrijirea animalului de companie