Semnificația mieunatului de pisica: 5 Sunete și zgomote distincte ale pisicii dvs.

Published by
min read

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

5 sunete și zgomote distincte ale pisicii dvs.

Când împărțiți casa cu o felină, auziți multe sunete diferite pe parcursul zilei. Deși semnificația unor zgomote este ușor de înțeles (de exemplu, dând târcoale vasului pentru hrană în timp ce se uită la dvs.), nu este întotdeauna atât de evident. În unele cazuri puteți fi proprietarul unei pisicuțe deosebit de guralivă. Se întâmplă astfel în special în cazul pisicilor senioare, deoarece devin mai vocale odată cu înaintarea în vârstă sau când auzul lor se deteriorează.

Iată ce vor să exprime prin următoarele sunete distinctive:

1. Mieunatul

Ca proprietar de animale de companie, știți deja că pisica dvs. emite un mieunat clasic pentru diverse lucruri. Însă pisicile nu reacționează așa între ele, deci ce încearcă să vă spună? Pisica poate mieuna pentru hrană sau apă, pentru a vă saluta când vă întoarceți acasă sau pentru a cere o mângâiere pe burtică (se va rostogoli pentru asta). De asemenea, pisicile vă pot “vorbi” cu diferite tipuri de mieunat, în funcție de situație, precum „Vreau pe canapea“, deși se pare că vor întotdeauna asta.

Dacă miaună continuu atunci când mănâncă, când folosesc litiera sau într-un alt moment neobișnuit ar putea însemna că nu se simte bine, însă în alte situații, de obicei ghemotocul dvs. de blană vrea doar să vă salute. 

2. Torsul

La sfârșitul unei zile lungi, nu e nimic mai plăcut decât atunci când pisica se ghemuiește în brațele dvs. și toarce. Conform observațiilor Trupanion, torsul este calea de comunicare dintre pisicuțele născute oarbe și surde și mama lor, însă toate pisicile folosesc această metodă pe tot parcursul vieții lor, chiar și cu dvs. Acordați o atenție deosebită torsului pisicii dvs. și veți observa modificări subtile în ton și vibrații, toate acestea ajutând-o să exprime că este fericită.

Un motiv mai puțin cunoscut: pisicile pot utiliza această vocalizare pentru a se liniști atunci când sunt speriate, deci asigurați-vă că-i oferiți ghemotocului de blană multă dragoste atunci când îi auziți motorașul funcționând.


3. Sâsâitul

Atunci când o pisică sâsâie sau chiar mârâie, nu este din cauză că este rea, ci pentru că este speriată și prin urmare, defensivă. Pisica dvs. poate sâsâi la o persoană străină care vine în vizită (sau la cineva pe care știe că nu-l place) sau chiar la o altă pisică ca un avertisment „să dea înapoi“. În cele din urmă, ea amintește tuturor cine e șeful cu adevărat (indiciu: nu sunteți dvs.).

„Dacă puteți“, recomandă Animal Planet, „ignorați sâsâitul în loc să țipați sau să vă holbați la pisica dvs“. Acordați-vă timp, și afecțiunea dvs. inerentă pentru ea va reapărea, iar sâsâitul se va disipa. Oferindu-i spațiul de care are nevoie pentru a-și calma nervii, o veți ajuta întotdeauna să se simtă mai în siguranță.

4. Urlet

Dacă considerați că urletul este doar pentru câini, mai gândiți-vă!  Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii împotriva Animalelor (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals - ASPCA) precizează că „unele rase de pisici, în special siameza, sunt predispuse la mieunat și urlat excesiv“, așa că dvs. aveți doar o fetiță zgomotoasă. Orice pisică care are „sistemul reproductiv intact“ va urla și pentru a atrage un partener.

Dacă aceste criterii nu sunt potrivite pentru pisica dvs., ea poate urla pentru că este într-o situație de urgență, poate că e prinsă undeva sau chiar rănită. În alte cazuri, pisicile urlă pentru că vor ca dvs. să veniți în acest moment să vedeți prada care va adus-o (și nu e întotdeauna o jucărie). În orice caz, acordați-i colegului dvs. de apartament atenție imediată pentru a vă asigura că totul este în regulă.

5. „Ciripit“

Acesta este unul dintre zgomotele mai ciudate, rezervate pentru ocazii foarte speciale. Deseori, pisica dvs. ciripește sau face triluri pentru a alerta familia când ea vede afară o pasăre, o veveriță sau un iepuraș. Conform The Humane Society, acesta nu este un mieunat lung, ci mai degrabă o comandă pe care o învață pisicuțele de la o vârstă fragedă, când mama lor folosește sunetul acesta pentru a-și menține puii sub control. Dacă aveți mai multe pisici, le puteți auzi conversând între ele în același fel. Pisica va putea folosi acest truc pentru a vă duce la vasul său cu hrană sau pentru a vă conduce la culcare.

Acordând o atenție deosebită acestor sunete, veți crea o legătură și mai strânsă între dvs. și cel mai bun prieten al dvs. De asemenea, vă va ajuta să-i înțelegeți mai bine nevoile, astfel încât să-i puteți oferi tot ce are nevoie să se simtă fericită, sănătoasă și în siguranță.

 

Biografie colaborator

Christine O'Brien
Christine O'Brien
 

Christine O'Brien este scriitoare, mamă, și deține de mult timp două pisici din rasa Albastru de Rusia, care îi conduc casa. Textele ei apar și pe Care.com, What to Expect și Fit Pregnancy, unde scrie despre animale de companie, sarcină și viața de familie. Găsiți-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien.

Related Articles