Demența pisicii: Mai mult decât o simplă „înaintare în vârstă”

Publicat de către Dr. Patty Khuly
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Și pisicile pot face demență, nu doar oamenii. Din păcate, pisicile cu speranța de viață îndelungată pot manifesta simptomele unui anumit nivel de demență a pisicii, cunoscută și sub numele de disfuncție cognitivă. Pisicile în vârstă care par a fi "confuze" ar putea să se confrunte cu ceva mai mult decât "o simplă îmbătrânire."

Pisicile mai în vârstă: Un nou domeniu de studiu

Demența felină este o boală complicată și este uneori subdiagnosticată, subtratată și neînțeleasă atât de medicii veterinari, cât și de stăpânii animalelor de companie. Acum, când pisicile trăiesc mai mult ca niciodată, astfel de diagnostice se pun din ce în ce mai frecvent.

Pisicile cu demență prezintă semne similare cu cele ale oamenilor care suferă de demență senilă sau de boala Alzheimer. Profesioniștii din domeniul veterinar încep să se întrebe dacă pot face ceva în privința demenței pisicilor.

Pisică portocalie mare și pufoasă, dormind pe podea

Semnele de disfuncție cognitivă la pisici

Ca orice alt organ, creierul se deteriorează odată cu vârsta. Creierul felinelor îmbătrânite începe adesea să prezinte tendințe de degenerare între 10 și 15 ani, după care evoluția acestor simptome poate părea accelerată pe măsură ce boala avansează și disfuncțiile asociate devin mai evidente.

Semnele tipice ale demenței pisicii includ:

 • Dezorientare generală (confuzie cu privire la locul în care se află, rătăciri fără scop, lipsa reperelor asociate cu evenimentele unei rutine zilnice, cum ar fi ora de hrănire).
 • Activitate redusă și scăderea interesului pentru joacă
 • Modificări ale ciclului somn-veghe (activitate pe tot parcursul nopții și dormitul continuu în timpul zilei, fără a ține cont de activitatea umană)
 • Reducerea interesului pentru mâncare, apă, prietene feline și interacțiunea umană
 • Nefolosirea litierei
 • Vocalizarea (mieunat puternic, mai ales noaptea)

Medicina veterinară este încă în căutare de răspunsuri cu privire la demența felină. Este demența felină cauzată de tulburări neurologice specifice? Este identică cu procesul observat la oameni? Poate fi tratată?

Este vorba de demență felină sau de o altă afecțiune?

Există o varietate de boli geriatrice cu simptome similare celor ale demenței feline. Deoarece acestea tind să apară în aceeași etapă a vieții, o evaluare amănunțită de către un medic veterinar este justificată pentru a vă asigura că pisica dumneavoastră primește tratamentul și îngrijirea corespunzătoare. Întotdeauna este mai bine să faci lucrurile din timp!

Hipertiroidismul

O glandă tiroidă hiperactivă care produce prea mult hormon tiroidian este o afecțiune obișnuită diagnosticată în cazul pisicilor mai bătrâne. Un exces de hormoni tiroidieni poate interfera cu funcționarea organelor și poate chiar afecta creierul, explică The Animal Trust. Unul dintre semne constă în creșterea apetitului, fiind posibil să observați că pisica dumneavoastră cerșește neîncetat mâncare. De asemenea, poate duce la hiperactivitate și la creșterea vocalizărilor, simptome care pot fi confundate cu demența. Medicul veterinar poate efectua teste de sânge pentru a verifica funcția tiroidiană a pisicii dumneavoastră.

Hipertensiunea arterială

Pisicile pot avea și ele tensiune arterială ridicată. Conform Cats Protection, aceasta este cauzată de o altă afecțiune, cum ar fi o boală renală sau un hipertiroidism. Tensiunea arterială ridicată poate duce la orbire și poate avea drept rezultat anxietatea și confuzia. Medicul veterinar poate lua tensiunea arterială pentru a vă ajuta să excludeți acest lucru.

Surzenia și declinul senzorial

Pisicile surde nu-și cunosc volumul propriului mieunat. Acest lucru poate influența comportamentul pisicii dumneavoastră, așa cum se întâmplă în cazul persoanelor în vârstă, care tind să devină mai dezorientate atunci când semnalele auditive din mediul înconjurător devin mai puțin perceptibile pentru ele. În același mod, orbirea va contribui, de asemenea, la confuzia unei pisici bătrâne.

Osteoartrita sau alte cauze de durere cronică

Este foarte greu de identificat durerea la pisici, deoarece majoritatea pisicilor nu își manifestă durerea sau disconfortul în același mod în care o fac oamenii. Majoritatea preferă să-și ascundă disconfortul ca mecanism de supraviețuire. Cu toate acestea, pisicile bătrâne care suferă de afecțiuni dureroase precum osteoartrita pot fi mai reticente în a folosi litiera din cauza disconfortului și pot avea accidente în afara litierei. De asemenea, ele pot fi mai puțin active și mai puțin dispuse să se joace. 

Tumori cerebrale sau alte afecțiuni neurologice

Pisicile mai în vârstă care prezintă semne de demență prezintă un grad mai mare de risc în apariția tumorilor cerebrale. Tumorile pot duce la convulsii și colaps, dar sunt suspecte și tot felul de comportamente anormale, cum ar fi lipsa coordonării sau reacția la obiecte „invizibile”. Multe alte boli neurologice se pot manifesta și prin simptome similare cu cele observate la pisicile cu demență.

Pisică Calico privind atent cu pardoseli de lemn masiv pe fundal.

Cum să vă ajutați pisica mai în vârstă

Orice pisică în vârstă care prezintă semne de demență ar trebui, în mod ideal, să fie testată pentru toate bolile asociate sau cu simptome comune. Dacă pisica dumneavoastră suferă de demență felină sau confuzie, iată ce puteți face pentru a o menține în siguranță și la un nivel confortabil de viață:

 • Țineți-le în casă și fiți atenți la dorința lor de a rătăci fără rost.
 • Mențineți un program regulat de hrănire și de iluminare a casei pentru a le ajuta să se orienteze.
 • Evitați schimbările majore în gospodărie (cum ar fi adoptarea unui nou animal de companie sau mutarea).
 • Oferiți-le alimente cu vitamina E și antioxidanți, ambii nutrienți importanți pentru sănătatea creierului.
 • Faceți litiera mai accesibilă cu o rampă sau o tavă puțin adâncă.
 • Oferiți pisicilor în vârstă lucruri drăguțe și simple, cum ar fi coșuri de dormit suplimentare și locuri calde, accesibile.
 • Mergeți la medicul veterinar pentru controale regulate.

Este esențial ca orice pisică care prezintă simptome de demență să fie consultată de un medic veterinar cât mai curând posibil. Este important ca părinții animalelor de companie să fie conștienți de faptul că pisicile lor "nu doar îmbătrânesc" — este posibil ca acestea să se confrunte cu o adevărată boală care necesită o îngrijire suplimentară. Deoarece nu este la fel de ușor să determini dacă pisica ta este confuză ca în cazul oamenilor, înțelegerea comportamentului normal al pisicii tale este un prim pas esențial în diagnosticarea și gestionarea demenței pisicii.

Biografie colaborator

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly a absolvit Magna cum laude atât Colegiul Wellesley, cât și Școala de Medicină Veterinară a Universității din Pennsylvania. A obținut un MBA la Școala de Afaceri Wharton, în cadrul prestigiosului program ce acordă două titluri VMD/MBA. Acum este mândra proprietară a clinicii Sunset Animal Clinic din Miami, Florida. Dar asta nu este tot. Dr. K este o cititoare avidă, o entuziastă a tricotatului, o pasionată de yoga și de muzică, o alergătoare neobosită și o gurmandă insațiabilă. Locuiește în sudul orașului Miami împreună cu trei câini, nenumărate pisici, două capre salvate și un cârd de găini nostime.

Îi puteți urmări articolele pe DrPattyKhuly.com și pe SunsetVets.com.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Articole asociate

Produse asociate