Etapele de viață ale pisicii: Asigurarea celei mai bune îngrijiri pentru pisica ta la orice vârstă

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Când vă gândiți la etapele de viață ale pisicilor, trebuie să știți că acestea sunt: copilăria, vârsta adultă și vârsta a treia. Ați putea crede, de asemenea, că odată ce o pisică ajunge la vârsta adultă, nu există o mare diferență între îngrijirea pisicilor adulte și a pisicilor tinere. În acest caz, veți fi surprins(ă) să aflați că, potrivit International CatCare, pisicile trec prin șase stadii de viață distincte, toate acestea având cerințe de îngrijire și hrănire specifice. Continuați să citiți pentru a afla în care dintre etapele de viață ale pisicii se încadrează pisica dvs. și cum îi puteți oferi acesteia cea mai bună îngrijire și nutriție pentru vârsta sa. Vă rugăm să țineți cont de faptul că unele pisici se maturizează mai repede decât altele, așa că este important să consultați medicul veterinar pentru a vă asigura că acestea primesc o nutriție adecvată pe măsură ce cresc.

Etapa de pisoi (de la zero la șase luni)

Un pisoi tabby portocaliu doarme pe o pătură verde.

Un pisoi este echivalentul pisicesc al unui bebeluș. Cu toate acestea, pisoii cresc și se dezvoltă mult mai repede decât ființele umane. În primele șase luni de viață, un pisoi va trece destul de rapid prin etape similare cu cele ale unui copil - de la nou-născut la copil mic, la preșcolar și apoi la copil mare.

 • Aspect: Pisoii sunt ușor de observat. Arată exact ca ceea ce sunt: mici pui de pisică. La început, au urechile scurte și o coadă care crește pe măsură ce se maturizează, devenind mai proporționată față de corpul lor.
 • Comportament: Pisoii învață și descoperă în permanență lumea din jurul lor. La început, ei sunt neajutorați, bazându-se complet pe mama lor și pe ajutoarele lor umane pentru fiecare aspect al îngrijirii și al protecției lor. Pe măsură ce cresc și își dezvoltă abilitățile de explorare a mediului înconjurător, ei sunt conduși de curiozitate. Pe lângă acestea, pentru că sunt neînfricați și plini de energie, pisoii pot fi dezordonați și predispuși la pozne.
 • Îngrijirea și dresajul: În mod normal, în momentul în care adoptați un pisoi, acesta va fi complet înțărcat de la mama sa și va mânca hrană solidă. Va fi, de asemenea, un mic cercetaș și destul de capabil să se cațere, să sară, să se joace și să se urce pe lucruri și va trebui să învețe că unele obiecte și activități nu sunt bune pentru el. Pisoii au nevoie de multă răbdare și supraveghere. Înainte de a adopta un pisoi, va trebui să vă asigurați că locuința este adaptată creșterii unei pisici prin blocarea gurilor de aerisire și a altor locuri periculoase care sunt suficient de mici pentru a se cățăra sau a se târî, prin instalarea cablurilor și a cablurilor electrice în afara razei de acțiune, prin mutarea plantelor de casă acolo unde nu pot ajunge la ele și prin fixarea de paravane la ferestre și a instalarea ușilor pentru câini pentru a-i împiedica să scape.

În general, pisoii trebuie să fi primit primele vaccinuri până când sunt suficient de mari pentru a fi adoptați, dar este posibil să fie pregătiți pentru o injecție de rapel în jurul vârstei de patru luni. Consultați-vă medicul veterinar pentru a discuta despre cel mai bun moment pentru sterilizarea pisoiului dumneavoastră. Medicul veterinar poate discuta despre aceste opțiuni, precum și despre programul de vaccinare, atunci când efectuați primul control al stării de sănătate. De asemenea, medicul veterinar vă poate ajuta să stabiliți cele mai bune metode de combatere a puricilor și a altor paraziți.

Noul dvs. pisoi va trebui să fie dresat să folosească litiera, dar această obișnuință se deprinde atât din instinct cât și prin învățarea de la mama sa, încât dresajul este în mare parte o chestiune de a-l obișnui cu cutia și de a-i reaminti cu blândețe să se ducă acolo, așezându-l în ea atunci când este timpul să își facă nevoile. În rest, dresajul pisicilor se concentrează în principal pe socializarea acestora cu oamenii și cu alte animale și pe stabilirea regulilor casei și a limitelor comportamentale.

 • Nevoi nutriționale: Pisoii în creștere au nevoie de o cantitate adecvată de proteine pentru a susține creșterea și dezvoltarea, fără de care creșterea lor poate fi încetinită sau poate duce la apariția unor probleme de sănătate. Pisoii trebuie hrăniți cu o hrană de înaltă calitate pentru pisoi care este special concepută pentru a le susține organismul aflat în creștere rapidă. De asemenea, pisoii pot primi mese mai mici și mai dese pe parcursul zilei decât o pisică adultă, pentru a ține pasul cu metabolismul lor rapid. Nu uitați să le adaptați programul de hrănire pe măsură ce cresc, pentru a evita orice problemă de supraponderabilitate.

Stadiul de pisică junior (de la șase luni la doi ani)

Stadiul de viață junior este echivalent cu adolescența umană. În timpul acestui stadiu, pisica își pierde aspectul de bebeluș pe măsură ce atinge maturitatea fizică și sexuală. De asemenea, își depășește personalitatea de pisoi și se acomodează la adevăratul său temperament.

 • Aspect: Pe măsură ce ies din stadiul de pisoi, pisicile tinere trec uneori printr-o etapă puțin ciudată, deoarece trec prin crize de creștere care le dau un aspect lung și slab.
 • Comportament: Aceasta este o etapă de tranziție în timpul căreia pisica trebuie să înceapă să se liniștească și să renunțe la comportamentul de pisoi turbulent și să învețe să se comporte mai mult ca o pisică adultă. În momentul în care va ajunge la vârsta de aproximativ 18 luni, pisica va fi probabil mult mai calmă.
 • Îngrijirea și dresajul: Trebuie continuat programul de vaccinare stabilit împreună cu medicul veterinar. Pe măsură ce pisoiul dvs. își depășește comportamentul de pisoi și se instalează vârsta adultă, va avea nevoie de mai puțină supraveghere. În acest stadiu, dresajul constă, în general, în consolidarea regulilor și a limitelor și în continuarea socializării.
 • Nevoi nutriționale: La vârsta de un an, va fi timpul să treceți de la mâncarea pentru pisoi la cea pentru pisici adulte. Dacă să începeți să hrăniți un adult cu crochete sau cu conserve (umede) este o chestiune de preferință personală. În orice caz, o formulă standard pentru adulți ar trebui să le satisfacă toate nevoile nutriționale. Nu este neobișnuit ca pisicile aflate în acest stadiu să acumuleze kilograme în plus după ce au fost sterilizate sau castrate, așa că vor trebui monitorizate pentru a vă asigura că nu sunt hrănite excesiv. Dacă alegeți să le sterilizați, medicul veterinar ar trebui să vă explice care sunt urmările unei astfel de proceduri.

Pisica în floarea vârstei (între trei și șase ani)

În acest stadiu, pisica dvs. se află în floarea vârstei - aproximativ echivalentul unui om cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.

 • Aspect: O pisică aflată în acest stadiu ar trebui să fie în cea mai bună formă fizică și de sănătate. Sunt cât se poate de lungi și de înalte și ar trebui să fie plinuțe, dar nu supraponderale, cu un corp elegant și o blană sănătoasă și strălucitoare.
 • Comportament: Până acum, pisicuța dumneavoastră ar trebui să se fi acomodat complet la temperamentul său natural de adult, care variază de la o pisică la alta. Cu excepția apariției unor boli sau tulburări de comportament, personalitatea pe care pisica dvs. o are acum este cea pe care o va avea pentru tot restul vieții. Acestea ar trebui să fie active și jucăușe, cu rutina și teritoriul lor bine stabilite.
 • Îngrijirea și dresajul:Deși au o stare de sănătate optimă, îngrijirea pisicilor adulte în floarea vârstei ar trebui să implice controale de sănătate regulate. Până în acest moment, pisica dvs. ar trebui să fie complet dresată, deși este posibil să testeze limitele din când în când și să i se reamintească cu blândețe regulile. Dacă o pisică nu a depășit comportamentul problematic în acest stadiu, este posibil să fie nevoie să consultați un dresor profesionist care să vă ajute să corectați acest comportament și să consultați medicul veterinar pentru a vă asigura că acest comportament nedorit nu are o cauză medicală la bază. Dacă alegeți să adoptați o pisică adultă, puteți totuși să o dresați. Pisicile, spre deosebire de câini, sunt mai independente prin natura lor, așa că poate părea dificil să vă dresați pisica, dar este cu siguranță posibil, așa că trebuie doar să aveți răbdare cu ea.
 • Nevoi nutriționale: La vârsta de un an, va fi timpul să treceți de la mâncarea pentru pisoi la cea pentru pisici adulte. Dacă să începeți să hrăniți o pisică adultă cu crochete sau cu conserve (umede) este o chestiune de preferință personală. În orice caz, o formulă standard pentru pisicile adulte ar trebui să le satisfacă toate nevoile nutriționale. Nevoile de energie scad după sterilizare, așa că este important să vă asigurați că pisica dumneavoastră nu este hrănită în exces.  Medicul veterinar ar trebui să vă explice la ce să vă așteptați după procedură, dacă alegeți să sterilizați pisica.

Stadiul de pisică matură (între șapte și zece ani)

O pisică matură este echivalentul unui om de vârstă mijlocie, în jur de 40 sau 50 de ani.

Pisică mai în vârstă Scottish Fold se uită la labele ei încrucișate pe un scaun vechi, rupt.
 • Aspect: În exterior, pisica dumneavoastră matură poate părea la fel ca o pisică în floarea vârstei, mai ales dacă rămâne activă. Cu toate acestea, pisicile aflate în această etapă de viață sunt mai predispuse la creștere în greutate și obezitate, așa că nu este neobișnuit ca ele să se îngrașe, iar blana lor ar putea începe să își piardă din strălucire.
 • Comportament: Deși unele pisici rămân active și jucăușe până la vârsta a treia, nu este neobișnuit ca o pisică matură să fie mai lentă și să devină mai sedentară.
 • Îngrijirea și dresajul: Ca și în cazul unei pisici adulte mai tinere, este posibil să fie nevoie să efectuați un antrenament mai intens din când în când, dar nu des. Îngrijirea pisicilor aflate în acest stadiu de maturitate presupune o implicare mai mare, deoarece acestea prezintă nu numai un risc mai mare de obezitate și de probleme de sănătate legate de obezitate, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, ci și riscul de cancer și alte boli, cum ar fi bolile renale sau tiroidiene. Acestea ar trebui să fie supuse unor controale regulate la medicul veterinar și, de asemenea, să fie monitorizate îndeaproape la domiciliu pentru a detecta unele simptome, cum ar fi pierderea în greutate, vărsături neobișnuite sau diaree.
 • Nevoi nutriționale: Pisicile mature au nevoie de o serie de nutrienți pentru a-și menține corpul în formă maximă. Acestea includ vitaminele C și E pentru a le stimula sistemul imunitar. Dacă există tendința de acumulare a unor kilograme în plus, probabil va fi necesară adaptarea hranei pentru a se potrivi nivelului ei de activitate sau alegerea unei hrane concepute pentru pisicile inactive.

Stadiul de pisică senior și vârstnică (de la 11 ani)

Vârsta de senectute a pisicilor presupune două stadii. Cele cu vârsta cuprinsă între unsprezece și paisprezece ani sunt considerate pisici senioare, ceea ce echivalează cu un om de șaizeci, șaptezeci de ani. Pisicile în vârstă de 15 ani și mai mult sunt considerate pisici vârstnice.

 • Aspect: Pisicile vârstnice sunt susceptibile de a prezenta semne de îmbătrânire, cum ar fi apariția de mai mult alb în blana lor și pierderea strălucirii blănii. Aceste trăsături pot deveni mai pronunțate pe măsură ce înaintează în vârstă.
 • Comportament: Pisicile aflate în aceste stadii avansate ale vieții prezintă un risc sporit de apariție a afecțiunilor și bolilor menționate în stadiul de maturitate și sunt, de asemenea, predispuse la probleme de mobilitate cauzate de artrită sau alte probleme articulare. Acest lucru poate face ca pisica dvs. să își încetinească considerabil deplasarea și, de asemenea, poate face ca ea să nu mai folosească litiera, mai ales dacă aceasta are pereți înalți pe care este greu să se cațere sau dacă se află într-un loc greu accesibil. 
 • Îngrijirea și dresajul: Îngrijirea pisicilor senioare și vârstnice poate fi o provocare. Pisica dumneavoastră în vârstă ar trebui să continue să fie supusă unor controale medicale regulate și să fie monitorizată îndeaproape pentru depistarea problemelor de sănătate. În acest stadiu, obiectivul principal este de a menține o stare confortabilă și cât mai sănătoasă, pentru cât mai mult timp posibil. Asigurați-vă că poate intra și ieși cu ușurință în/din litieră, iar hrana și apa se află la îndemână. Multe pisici bătrâne continuă să trăiască o viață lungă în etapa de viață senior și pot fi destul de active, dar este posibil ca timpul lor de joacă să nu mai dureze atât de mult. Vestea bună este că s-ar putea să fie mai dispusă să se cuibărească, consolidând și mai mult legătura dintre voi.
 • Nevoi nutriționale: Dacă are probleme de sănătate, este posibil ca medicul veterinar să îi administreze pisicuței dumneavoastră hrană terapeutică pentru pisici, ca parte a planului de tratament. În rest, o formulă de hrană de calitate pentru pisici vârstnice ar trebui să îi satisfacă suficient toate nevoile nutriționale. Dacă pisica dvs. nu bea suficientă apă, medicul veterinar vă poate recomanda să treceți la hrana umedă pentru pisici pentru a o ajuta să rămână hidratată.

După cum puteți vedea, pisicile trec printr-o serie de schimbări de-a lungul vieții lor. Cunoscând stadiul actual de viață al pisicii dumneavoastră, veți putea să îi adaptați îngrijirea în mod corespunzător pentru a-i oferi sănătatea, hrana și calitatea unei vieți împlinite, astfel încât să puteți trăiți împreună bucuriile vieții.

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este un părinte al unor animale de companie, o bloggeriță iubitoare de animale de companie și o romancieră din Tulsa, Oklahoma, unde de obicei scrie sub supravegherea unei grămezi de copilași cu blană.

Articole asociate

Produse asociate