Cum să vă ajutați pisica să ia în greutate

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Poate fi dificil să vă dați seama dacă pisica dvs. este sau nu prea slabă. Conform International Cat Care, între 39 și 52 la sută dintre pisicile din Marea Britanie sunt supraponderale. Deoarece atât de multe dintre pisicile pe care le întâlnim sunt supraponderale, o greutate normală poate părea anormal de mică pentru posesorii lor. De asemenea, poate fi greu să vă dați seama dacă pisica dumneavoastră este slabă dacă are părul lung sau o burtă lăsată.

În timp ce o pisică slabă nu este neapărat un motiv pentru o vizită de urgență la medicul veterinar, în cazul în care căutați pe internet "Cum să ajut pisica să ia în greutate," atunci probabil că este timpul pentru investigații suplimentare.

Este pisica mea prea slabă?

Să știți dacă pisica dvs. este prea slabă sau nu, poate fi o provocare.Pisică gri dungat lâncezind pe patDin fericire, există două metode simple pe care le puteți folosi pentru a afla dacă pisica dumneavoastră este prea slabă, supraponderală sau dacă are o greutate normală.

 • Scorul stării corporale: Medicii veterinari folosesc scorul stării corporale (comparabil cu indicele de masă corporală pentru oameni) pentru a evalua greutatea unui animal de companie. Un grafic de evaluare a stării corporale vă poate ajuta să stabiliți dacă pisica dumneavoastră este prea slabă. Puteți consulta fie un ghid online, publicat de organizații precum PDSA, fie un medic veterinar.
 • Testul mâinii: Puteți, de asemenea, să vă folosiți mâna ca referință pentru a determina starea corporală a pisicii dumneavoastră. Palpați coastele pisicii (situate în spatele picioarelor din față); dacă le simțiți ca pe dosul mâinii, înseamnă că are greutatea potrivită. În cazul în care coastele lor arată sau se simt ca încheieturile degetelor dvs., înseamnă că aveți o pisică slabă. În cazul în care coastele se simt ca o palmă, atunci este posibil ca aceasta să fie supraponderală. Încă nu sunteți siguri? Urmăriți acest videoclip de la dvm360 care explică testul mâinii.

Cauzele pierderii în greutate în cazul unei pisici slabe

Există două cauze principale pentru care o pisică este slabă: fie că nu mănâncă suficient, fie consumul de calorii depășește cantitatea ingerată. Este posibil ca acestea să nu mănânce suficient din cauza stresului, a unei afecțiuni dentare, a grețurilor sau din multe alte motive. Pisicile care suferă de anumite boli pot pierde în greutate, iar acesta poate fi primul și, uneori, singurul semn exterior care arată apariția unei afecțiuni. Pierderea în greutate poate fi cauzată, de asemenea, de modificarea metabolismului sau a funcțiilor corporale din cauza înaintării în vârstă, care pot apărea la unele pisici care au depășit vârsta de 10 ani.

Celălalt motiv pentru care o pisică poate fi prea slabă este lipsa accesului la hrană. Dacă găsiți o pisică abandonată care este subnutrită, puteți contacta adăpostul local sau un medic veterinar pentru a le cere părerea cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a readuce pisica la o stare normală de sănătate. Aceștia vă pot îndruma să le aduceți la un control, dacă este posibil. Pisicile abandonate adoptate ar trebui să fie duse întotdeauna la un medic veterinar pentru a depista problemele de sănătate.

Scăderea în greutate poate fi un proces subtil, cu debut lent. Un studiu recent a arătat că pierderea în greutate este un semn foarte timpuriu al unei boli renale și poate începe să se manifeste cu trei ani înainte de stabilirea unui diagnostic. Intervenția timpurie oferă posibilitatea de a începe tratamentul mai devreme. Prin urmare, controalele regulate la medicul veterinar, care includ și observarea greutății corporale, pot fi foarte utile pentru depistarea timpurie a bolii.

Se consideră o urgență medicală dacă pisica dvs. (slabă sau nu) încetează să mai mănânce dintr-odată. În acest caz, trebuie să vă duceți imediat pisica la medicul veterinar. Pisicile care nu mănâncă zile întregi pot dezvolta o afecțiune care le pune viața în pericol, numită lipidoză hepatică, cunoscută și sub numele de sindromul ficatului gras.

Cum să vă ajutați pisica să ia în greutate

Pisică alb cu gri cu părul lung mâncând dintr-un bol pentru pisiciDacă aveți impresia că pisicuța dvs. trebuie să ia în greutate, ar trebui mai întâi să o duceți la medicul veterinar pentru a putea exclude afecțiunile medicale. Dacă nu se constată probleme de sănătate, sfaturile de mai jos vă pot ajuta pisica să revină pe drumul cel bun și să ia în greutate.

 • Este posibil ca pisicile sănătoase (dar slabe) să aibă nevoie pur și simplu de mai multe mese pe zi și/sau de acces liber la hrană uscată pentru a crește în greutate. Pisicile preferă să guste sau să mănânce mese mici pe tot parcursul zilei, așa că faptul de a avea mâncare la dispoziție pe tot parcursul zilei poate face diferența. Nu uitați să vă consultați cu medicul veterinar pentru a vedea dacă aceasta ar fi o opțiune bună pentru pisica dumneavoastră. Opțiunea de alegere liberă a meselor ar putea duce la obezitate și este recomandată doar în anumite circumstanțe.
 • Dacă aveți mai multe pisici, este posibil ca una dintre ele să păzească mâncarea, împiedicând-o pe alta să mănânce porția ei. Asigurați-vă că toate pisicile au acces la hrană pe tot parcursul zilei, într-un mediu sigur și fără amenințări.
 • Dacă pisica dvs. este nervoasă, asigurați-vă că bolul de mâncare nu se află în apropierea unui obiect care o sperie, cum ar fi un radiator, o țeavă zgomotoasă sau un câine care latră.
 • Dacă vă hrăniți pisica cu hrană uscată, oferiți-i în plus hrană la conservă (sau invers).
 • Dacă aveți tendința de a îi orna mâncarea cu toppinguri și de a vă îngriji pisica în timpul mesei, încercați să îi oferiți mese simple, direct din pungă sau din conservă, într-un loc liniștit și fără prea multă agitație.
 • Pentru pisicile care sunt cu adevărat pretențioase, încercați diferite arome și consistențe atât pentru hrana uscată, cât și pentru cea umedă - unele pisici preferă hrana cu pui și textură de pate, altele tocănița cu somon - dar asigurați-vă că faceți tranziția la o altă hrană în mod corespunzător pentru a evita orice tulburări digestive.
 • Încălziți-le mâncarea în cuptorul cu microunde timp de câteva secunde pentru a-i spori aroma. Asigurați-vă că folosiți un recipient adecvat pentru microunde atunci când faceți acest lucru și verificați temperatura înainte de hrănire.
 • Tăiați o cantitate foarte mică de pui la rotisor în hrana lor; majoritatea pisicilor adoră mirosul și gustul de pui prăjit. Asigurați-vă că le hrăniți doar cu carne albă fără piele. Nu uitați că masa zilnică a pisicii dumneavoastră trebuie să fie în principal o hrană pentru pisici bine echilibrată.
 • Încercați să adăugați o cantitate foarte mică de lichid din conserva de ton sau supă de pui nesărată în hrana pisicii dumneavoastră.

Este posibil ca unele pisici să aibă pur și simplu nevoie de o hrană cu mai multe calorii și să beneficieze de pe urma unei hrane dietetice bogată în calorii. Pisicile mai în vârstă, care se străduiesc să își mențină greutatea, pot beneficia de o hrană mai digerabilă, bogată în antioxidanți, acizi grași omega 3 și 6 și prebiotice. Dacă pisica dvs. este diagnosticată cu o problemă de sănătate, medicul veterinar vă poate recomanda o hrană dietetică special concepută pentru a vă ajuta animalul de companie.

Consultați întotdeauna medicul veterinar înainte de a schimba hrana pisicii sau de a-i administra suplimente nutritive.

În situația în care credeți că pisicuța dvs. ar putea fi prea slabă, consultarea medicului veterinar este întotdeauna cea mai bună soluție. Acesta vă poate ajuta să găsiți strategii pentru a vă face pisica să mănânce mai mult și poate stabili existența unor probleme grave care stau la baza pierderii în greutate. Să sperăm că, cu puțină răbdare și cu ajutorul medicului veterinar, "mingea dvs. de pluș" va reveni la o greutate normală în scurt timp.

Biografie colaborator

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară UC Davis în 2002. Membră a Societății Americane a Jurnaliștilor Veterinari, Dr. Wooten își împarte timpul profesional între cabinetul pentru animale mici din Greely, Colorado și conferințele publice pe probleme de asociere, leadership și comunicarea cu clienții și scris. Îi place să campeze cu familia, să schieze, să facă SCUBA și să participe la triatlon.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Articole asociate

 • Boala Tractului Urinar Inferior (BTUIP)

  Boala tractului urinar la pisici sau BTUIP este o afectiune medicala ce afecteaza vezica sau uretra pisicii. Click aici si afla mai multe informatii!
 • Stare de rău și diaree: Este vorba de o urgență felină?

  La fel ca și oamenii, pisicile se pot confrunta ocazional cu tulburări digestive. Dacă pisica dumneavoastră prezintă oricare dintre următoarele, mai ales după ce mănâncă, este posibil să aibă un stomac sensibil.
 • Infectiile Tractului Urinar la Pisici

  Infectiile urinare la pisici reprezinta o afectiune des intalnita. Afla mai multe sfaturi si informaii despre cum poti ajuta la tratarea acestor infectii aici!
 • Beneficiile Sterilizarii la Pisici

  De ce este importanta sterilizarea la pisici? Vezi care sunt cele mai importante sfaturi si informatii, dar si beneficiile despre operatia de sterilizare a pisicii aici!

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan LIGHT ADULT HRANĂ PENTRU PISICI cu Pui

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Light Chicken ajută la menținerea greutății optime. Hrană concepută cu antioxidanți clinic dovediți și cantitate ridicată de L-carnitină pentru conversia grăsimilor în energie. Adecvată pentru hrănire zilnică.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult hrană pentru pisici cu pui

  Pisicile sterilizate sunt de 3 ori mai predispuse la obezitate și suferă de afecțiuni urinare.Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult Chicken este conceput pentru a îndeplini nevoile pisicilor sterilizate. Conține antioxidanți și o formulă unică pentru managementul greutății corporale.
  Buy Now »