Probleme de sănătate specifice câinilor de talie mică

Publicat de către Erin Ollila
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Felicitări! Tu și familia ta sunteți pe cale să adoptați un câine de talie mică. Ați căutat tot felul de informații, de la cele mai bune jucării pentru cățeluși la cum să vă luați câinele în vacanță, dar ar trebui să fiți la curent și în legătură cu unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale câinilor de talie mică.

Desigur, doar pentru că unele probleme de sănătate afectează în special câinii de talie mică, nu înseamnă că noul membru al familiei dvs. le va avea. Dar, în calitate de proprietar grijuliu al animalelor de companie, doriți să fiți pregătit pentru toate momentele fericite și jucăușe, știind în același timp la ce să vă așteptați în cazul constatării unor afecțiuni neprevăzute. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre cele cinci probleme de sănătate obișnuite cu care se pot confrunta câinii de talie mică.

1. Colapsul traheal

Traheea este compusă din inele mici de cartilaj cu o membrană subțire de țesut care constituie suprafața superioară. Colapsul traheal este o afecțiune cronică, progresivă, în care inelele cartilaginoase își pierd o parte din rigiditate, iar membrana superioară a țesutului începe să se lase. Această afecțiune poate face dificilă respirația.

Cei mai mulți câini care se confruntă cu probleme traheale sunt mai în vârstă, deși acestea pot afecta ocazional și câinii mai tineri. Cel mai des întâlnit semn al acestei probleme este o tuse uscată și aspră, oarecum similară cu sunetele scoase de o gâscă. Are tendința de a se înrăutăți noaptea, în caz de surescitare sau atunci când o zgardă îi trage de gât. În cazul în care câinele dumneavoastră tușește, este important să îl duceți la medicul veterinar pentru a stabili dacă colapsul traheal este cauza tusei și pentru a primi recomandări cu privire la ameliorarea acesteia.

2. Luxația rotulei

Luxația de rotulă (o rotulă dislocată/deplasată) este o afecțiune genetică care poate afecta orice talie de câine, dar The Animal Trust raportează că rasele miniaturale de câini, cum ar fi pudelii, Chihuahua, Yorkshire Terrier și Pomeranienii sunt cele mai des afectate.

Câinii cu această afecțiune pot să nu arate întotdeauna simptome, dar majoritatea își poartă membrul afectat făcând câțiva pași și „sar” sau își scutură piciorul înainte de a reveni la mersul normal. Această șchiopătare devine, în general, mai frecventă pe măsură ce boala progresează și se poate dezvolta artrita. Tratamentul poate varia în funcție de gravitate, în cazurile mai grave fiind recomandată intervenția chirurgicală. În cazul în care câinele dumneavoastră șchioapătă sau „sare”, medicul veterinar trebuie să vă evalueze câinele și să vă ofere cele mai bune opțiuni de gestionare a afecțiunii.

Câine rasa Blonde Pomeranian în timpul pieptănării

3. Boala de valvă mitrală

Una dintre cele mai grave probleme de sănătate ale câinilor de talie mică are loc la nivelul inimii. În timpul procesului de îmbătrânire, valvele inimii pot începe să se „uzeze” și să prezinte scurgeri, ceea ce face ca inima să funcționeze mai puțin eficient. O scurgere la nivelul valvei mitrale, una dintre valvele majore de pe partea stângă a inimii, se numește insuficiență a valvei mitrale sau regurgitare mitrală. 

Nu toți câinii cu boala valvei mitrale prezintă simptome, dar PDSA enumeră cele mai frecvente simptome: energie scăzută, pierdere în greutate, lipsă de aer, gâfâială, și colaps. Un alt simptom comun este tusea care se agravează noaptea sau după ce dorm sau stau întinși.

Câinii cu probleme severe ale valvei mitrale pot prezenta riscul de insuficiență cardiacă congestivă, așa că este important să vă duceți câinele la medicul veterinar în cel mai scurt timp cu putință în cazul în care acesta prezintă simptome. Medicul veterinar va verifica dacă există un murmur folosind un stetoscop și este posibil să propună efectuarea altor teste, cum ar fi ultrasunete, raze X sau EKG-uri (utilizate pentru a verifica ritmul cardiac al câinelui). 

Din nefericire, nu există metode preventive pe care le puteți lua pentru a evita această afecțiune. Cu toate acestea, controalele regulate înseamnă că medicul veterinar poate detecta problema cât mai devreme posibil și vă poate oferi un plan de monitorizare și îngrijire.

4. Bolile dentare

O bună îngrijire dentară este importantă pentru toți câinii, dar, din cauza dinților înghesuiți, câinii de rasă mică tind să aibă un risc mai mare de a dezvolta probleme dentare. Primul semn al problemelor dentare este adesea respirația urât mirositoare, dar este posibil să observați, de asemenea, acumularea de tartru pe dinți și gingii înroșite. Pe măsură ce boala dentară progresează, poate provoca durere, pierderea dinților și probleme de alimentație. 

Este important să vă asigurați că ați stabilit o rutină bună pentru a încerca să păstrați curățenia dinților câinelui dvs. Periajul zilnic al dinților este regula de aur, dar acest obicei trebuie început de la vârsta de cățeluș, deoarece poate fi destul de dificil să îi obișnuiți pe câinii mai în vârstă să accepte acest lucru. Pentru a ajuta, există o serie de alimente, recompense și paste de dinți pentru câini disponibile. Asigurați-vă că ați verificat dacă ambalajul conține sigiliul Veterinary Oral Health Council (VOHC) pentru a a fi siguri că alegeți un produs cu adevărat bun. Medicul veterinar vă poate recomanda, de asemenea, produse specifice care vă pot ajuta câinele și vă va anunța când este necesară o curățare dentară completă.

5. Obezitatea

Deși poate fi tentant să îi oferiți câinelui de talie mică o mulțime de recompense, este important să vă amintiți că acest lucru poate duce la creșterea în greutate. Semnele că animalul dumneavoastră ar putea fi supraponderal includ imposibilitatea de a-i simți cu ușurință coastele și pierderea unei talii evidente. Câinii supraponderali pot avea, de asemenea, dificultăți de deplasare și pot fi expuși riscului de a suferi de alte boli, cum ar fi diabetul și artrita.

Asigurați-vă că vă hrăniți câinele cu cantitatea corectă de hrană, că îi oferiți un număr limitat de recompense mici și că îi oferiți suficiente ocazii de a face exerciții zilnice – chiar dacă se joacă doar cu jucăriile lor de acasă sau în grădină.

Dacă sunteți îngrijorat de greutatea peste limitele normale a câinelui dumneavoastră, adresați-vă medicului veterinar. Acesta vă poate ajuta să determinați greutatea ideală pentru cățelul dumneavoastră și să începeți un plan adecvat de slăbire.

Cunoașterea unora dintre problemele obișnuite de sănătate ale câinilor de talie mică care pot afecta noul dvs. prieten vă ajută să luați toate măsurile necesare pentru a-l menține sănătos. Dar nu uitați - doar considerând talia câinelui dvs. ca un potențial factor de risc pentru apariția unora dintre problemele de sănătate de mai sus, nu înseamnă că va și trece vreodată prin acestea. Dacă știți la ce trebuie să fiți atent înseamnă că puteți solicita medicului veterinar aplicarea unui tratament timpuriu sau chiar puteți evita în totalitate anumite probleme.

Biografie colaborator

Erin Ollila

Erin Ollila crede în puterea cuvintelor și în modul în care un mesaj poate informa și chiar transforma publicul căruia îi este destinat. Scrierile ei pot fi găsite peste tot pe internet și în presa scrisă și includ interviuri, scrieri prin imprimare în relief, postări pe blog și non-ficțiune creativă. Erin este pasionată de SEO și de tot ceea ce înseamnă rețelele sociale. A absolvit Universitatea Fairfield cu un masterat în scriere creativă. Contactați-o pe Twitter @ReinventingErin sau aflați mai multe despre ea pe http://erinollila.com.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole asociate

Produse asociate