Îngrijirea cățelușilor nou-născuți: 5 lucruri pe care trebuie să le știți

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Deși există puține lucruri mai încântătoare decât puii de cățeluși nou-născuți, perspectiva de a avea grijă de toate aceste suflețele poate fi descurajantă. Nu vă faceți griji. Consultați acest ghid de îngrijire a cățelușilor nou-născuți pentru a afla ce trebuie să știți pentru a crește un pui sănătos și fericit.

1. Un mediu curat

Cățeluși nou-născuți Spitz Pomeranian dormind împreună într-un coș.Cățelușii nou-născuți își vor petrece primele câteva săptămâni de viață în cutia sau în țarcul în care s-au născut, așa că este important să alegeți cu înțelepciune locul atunci când vă pregătiți pentru sosirea lor. Locul ar trebui să ofere suficient spațiu pentru ca mama să stea și să se întindă confortabil fără să strivească puii, iar ea ar trebui să poată intra și ieși cu ușurință, ținând în același timp puii în siguranță. De asemenea, ar trebui să fie ușor de accesat, astfel încât să puteți schimba așternutul în fiecare zi.

În aceste zile de început, mama va curăța după cățeluși, dar dacă este vorba de un pui mare, este posibil să aibă nevoie de ajutor pentru a ține pasul. La sfârșitul celei de-a doua săptămâni de viață sau la începutul celei de-a treia, cățelușii deschid ochii și devin mai activi. Odată ce încep să se plimbe, îi puteți muta într-un țarc mai mare, cu spațiu de joacă, iar curățarea băii va necesita mai multă atenție din partea dumneavoastră.

2. Căldură

Conform Kennel Club, cățelușii nu-și pot regla singuri temperatura corpului până la vârsta de trei-patru săptămâni, așa că este posibil să aibă nevoie de puțin ajutor. Deși cățelușii se cuibăresc lângă mama lor și între ei pentru a se încălzi, cel mai bine este să folosiți o lampă sau perne de încălzire în prima lună de viață.

O lampă de încălzire trebuie plasată suficient de sus deasupra cutiei pentru a preveni orice risc de arsuri ale mamei sau ale puilor și ar trebui să existe, de asemenea, o zonă mai răcoroasă în care puii să se poată târî în cazul în care se încălzesc prea tare. Pentru început, Kennel Club recomandă menținerea temperaturii în cutie între 29°C și 32°C. Reduceți treptat temperatura în fiecare săptămână, până când cutia ajunge la temperatura camerei.

3. Alăptare și nutriție

În primele câteva săptămâni, puii se bazează exclusiv pe mama lor pentru a-și satisface nevoile nutriționale. Deși poate fi mai puțin activă în această perioadă, alăptarea consumă o mare parte din energia mamei, iar necesarul ei zilnic de calorii va fi mai mare decât în mod normal, precizează Kennel Club. Pentru a se asigura că atât mama, cât și cățelușii primesc o nutriție adecvată pe parcursul etapei de alăptare, pe parcursul zilei mama trebuie hrănită cu mai multe porții de hrană de calitate pentru cățeluși. Medicul veterinar vă poate recomanda tipul și cantitatea de hrană pe care să o oferiți mamei care alăptează.

Este important să monitorizați greutatea cățelușilor în această perioadă. Dacă observați că vreunul dintre cățeluși este insuficient alimentat, este posibil să fie nevoie să fiți cu ochii pe el atunci când îi vine rândul să fie alăptat și să vă asigurați că puii mai mici se prind de sfârcurile cele mai pline pentru a se hrăni. Este posibil ca puii care plâng sau se smiorcăie frecvent să fie flămânzi și să aibă nevoie de mai multă atenție în timpul hrănirii.

Dacă puii mai mici încă nu prezintă semne de creștere sănătoasă sau de creștere în greutate, adresați-vă medicului veterinar. S-ar putea să fie necesar să îi preluați și să îi hrăniți cu biberonul. PDSA precizează că este, de asemenea, important să aveți grijă ca mama puilor să nu prezinte semne de mastită, o infecție a glandelor mamare care poate interfera cu producția de lapte. Semnele de mastită includ sfârcurile roșii și umflate și reticența la alăptare. Mama poate chiar să își lovească puii cu laba atunci când aceștia încearcă să mănânce. Dacă observați aceste semne, contactați imediat medicul veterinar.

În a patra sau a cincea săptămână de viață, cățelușilor vor începe să le apară dinții, iar procesul de înțărcare va începe pe măsură ce producția de lapte a mamei încetinește. Odată ce observați că puii încep să guste din mâncarea mamei, este timpul să le oferiți propria farfurie cu mâncare pentru căței. Pentru început, este posibil să fie nevoie să înmuiați mai întâi crochetele în puțină apă caldă pentru a le face moi pentru noii dințișori.

4. Sănătate

Cățelușii tineri sunt predispuși la boli și infecții, așa că va trebui să îi supravegheați îndeaproape. Îngrijirea cățelușilor nou-născuți trebuie să includă inspecții regulate pentru a detecta semne de infecție sau de sănătate precară. Raportați medicului veterinar orice lucru neobișnuit, cum ar fi vărsăturile, diareea sau un cățeluș care nu vrea să stea în picioare sau să mănânce.

Cățelușii mici sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabili la purici și alți paraziți, afirmă Blue Cross, așa că discutați cu medicul veterinar despre controlul corect al paraziților.. Deși anticorpii pe care îi primesc în timpul alăptării îi ajută să se protejeze de boli în primele săptămâni, acești anticorpi dispar în jurul a șase-opt săptămâni de viață, moment în care trebuie să primească prima rundă de vaccinări. Asigurați-vă că dvs. și toți membrii familiei și vizitatorii vă spălați bine pe mâini înainte de a interacționa cu acești cățeluși pentru a reduce riscul de a-i îmbolnăvi din cauza unor bacterii dăunătoare care ar putea sta la pândă pe mâinile dvs. Este, de asemenea, o idee bună să impuneți o politică de interzicere a încălțămintei în casă sau, cel puțin, a încălțămintei curate/acoperite, pentru a ajuta la oprirea oricăror bacterii sau viruși dăunători care ar putea fi aduși din exterior.

Cățeluși nou-născuți sugând lapte de la mama lor.

5. Socializare

Până în a patra săptămână de viață, cățelușii sunt gata să înceapă să socializeze cu oamenii și cu alți câini. Săptămânile patru până la douăsprezece sunt o perioadă critică în timpul căreia cățelușii trebuie să învețe despre lumea în care vor trăi, astfel încât să devină câini bine adaptați și fericiți, precizează PDSA. Cățelușii care socializează puțin sau nu socializează deloc au tendința de a se transforma în câini anxioși care pot avea probleme de comportament. Așadar, indiferent dacă intenționați să păstrați cățelușii sau să îi dăruiți altor familii iubitoare, este important să îi îmbrățișați și să vă jucați cu ei, să le permiteți să exploreze și să se joace și să îi expuneți la cât mai multe experiențe noi.

Îngrijirea cățelușilor nou-născuți presupune multă muncă, dar primele câteva săptămâni trec într-o clipită. În cazul în care cățeii dvs. ajung să fie adoptați, vă veți lua rămas bun de la ei în scurt timp, un eveniment care este adesea dulce-amărui. Bucurați-vă de cățeluși cât timp sunt ai dumneavoastră, iar când este timpul să renunțați la ei, veți avea satisfacția de a ști că le-ați oferit cel mai bun start posibil.

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este posesoarea unor animale de companie, o bloggeriță iubitoare de animale de companie și o romancieră din Tulsa, Oklahoma, unde de obicei scrie sub supravegherea unei grămezi de copilași blănoși.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Articole asociate

Produse asociate