Diferențele dintre motani și pisici

Publicat de către
minute timp citire

Cunoașteți deja diferențele biologice dintre motani și pisici, dar poate vă întrebați pentru care să optați atunci când vine vorba de alegerea unui nou prieten blănos care să se alăture familiei dumneavoastră. Explorarea contrastelor dintre un motan mândru și o regină care toarce vă poate ajuta să alegeți o pisică care se potrivește cel mai bine stilului de viață și personalității dumneavoastră. Deci, ar trebui să adoptați un motan sau o pisică? Să analizăm mai întâi diferența dintre motani și pisici.

Care dintre ei se comportă mai bine?

Diferențele de comportament dintre motani și pisici sunt cele mai evidente în cazul pisicilor care nu sunt castrate sau sterilizate, deoarece diferențele de comportament sunt, de obicei, legate de hormonii pisicii. De exemplu, motanii pot deveni mai agresivi, pot stropi cu urină și pot încerca să fugă din casă atunci când se află în stadiul de maturitate sexuală. Cu toate acestea, pisicile femele în călduri pot deveni mai afectuoase, au tendința de a se freca de aproape orice și, de asemenea, pot deveni mai vocale. Deși majoritatea pisicilor necastrate sau sterilizate manifestă comportamente distincte, nu există un consens conform căruia toate pisicile de ambele sexe se comportă într-un anumit fel. Unele pisici femele stropesc cu urină când sunt în călduri, în timp ce unii motani sunt cunoscuți ca fiind mai afectuoși. Majoritatea centrelor de adopție încurajează cu tărie stăpânii animalelor de companie să își sterilizeze pisicile. Pisoii sunt cu siguranță drăguți, dar ar trebui să discutați dacă sterilizarea este potrivită pentru animalul dvs. de companie înainte de a vă trezi cu un coș plin de pisoi.  

Oamenii cred adesea că anumite trăsături de personalitate ale pisicilor sunt influențate de anumiți factori, cum ar fi rasa sau culoarea blănii, conform unui sondaj realizat de Spitalul Universitar al Facultății de Medicină Veterinară din California Davis. De exemplu, oamenii au caracterizat pisicile portocalii ca fiind mai prietenoase, iar pisicile albe sau negre au fost considerate mai antisociale. Cu toate acestea, majoritatea proprietarilor de pisici și a medicilor veterinari vă vor spune că alegerea unei pisici în funcție de sex sau culoare nu vă garantează că veți avea o pisicuță drăgălașă sau o pisică independentă. Mediul în care este crescută o pisică și personalitatea stăpânului animalului de companie pot influența adesea comportamentul mai mult decât genetica.

Piscă maine coon care se joacă pe sol cu o jucărie portocalie pentru pisici.

A+ pentru aspect

Rasele de pisici sunt adesea mai greu de recunoscut decât cele de câini. Viitoarea dvs. pisică ar putea avea un amestec de trăsături, o culoare distinctă și o blană lungă sau scurtă. La fel ca majoritatea mamiferelor, motanii, indiferent de rasă, tind să fie puțin mai mari decât pisicile. Cu toate acestea, în termeni generali, atât motanii, cât și pisicile tind să cântărească între 2,5-5,5 kilograme și să aibă o înălțime de aproximativ 20-25 cm. Tipul de hrană cu care vă hrăniți pisica, cantitatea de exerciții fizice pe care o face și starea generală de sănătate a acesteia vor avea un efect important asupra aspectului său.

Alegerea unei pisici doar după aspect nu este ideală. Dacă doriți să aduceți o nouă pisică în casa dumneavoastră, vizitați un centru de adopție, cum ar fi Blue Cross care are o mare varietate de vârste, rase și personalități de pisici. Multe centre oferă o pagină web cu poze ale pisicilor pe care le puteți vizualiza înainte de a le vizita, iar personalul adăpostului vă poate oferi informații despre trecutul pisicii. Atunci când întâlniți o pisică pentru prima dată, așezați-vă lângă ea și așteptați ca ea să vină la dumneavoastră. Înainte de stabilirea primului contact, lăsați pisica să se frece și să se lovească de dumneavoastră. Întotdeauna trebuie să petreceți timp cu mai multe pisici diferite înainte de a lua o decizie finală.

Deci, ar trebui să adoptați un motan sau o pisică?

Adevărul este că sexul pisicii chiar nu contează atunci când vine vorba de alegerea animalului de companie perfect pentru dumneavoastră. Deși există unele diferențe de comportament între motani și pisici pe măsură ce se transformă din pisoi în adulți, genetica și mediul înconjurător al pisicii joacă un rol mai important în ceea ce privește gradul de afecțiune care se va stabili între voi. Așa că faceți-vă timp să cunoașteți câteva pisici și alegeți-o pe cea care credeți că va fi cel mai bun prieten al dumneavoastră. Diferențele dintre motani și pisici nu ar trebui să joace un rol important în alegerea unei pisici.

Biografie colaborator

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger este posesoarea unor animale de companie, care își împarte bucuroasă casa cu ghemotoacele ei blănoase, cu doi copii și cu soțul ei. Chrissie se bucură de timpul petrecut cu toți membrii familiei sale atunci când nu predă, când nu scrie sau când nu publică pe blog. Ea se străduiește să scrie articole care să îi ajute pe proprietarii de animale de companie să trăiască o viață mai activă și mai plină de sens alături de animalele lor de companie.

Articole asociate

 • Poveștile spuse de coada pisicii dvs

  Coada pisicii dvs. vă poate spune ceea ce se întâmplă în mintea sa. Cozile sunt indicatori buni ai stării sale. Faceți-vă timp pentru a observa comportamentul pisicii dvs. și veți începe să înțelegeți poveștile pe care le spune coada acesteia.
 • Stoparea comportamentului nedorit

  Marcarea teritoriului este un comportament perfect natural și modul lor de a lăsa în urmă informații despre ele. Cu toate astea, un astfel de comportament nu este de dorit dacă se petrece în camera dvs. de zi!
 • Pisicile în călduri

  Pisicile în călduri au nevoie de îngrijire și atenție specială. Dacă pisica dvs. a trecut deja printr-o astfel de experiență, nu veți uita cu siguranță că este zgomotoasă și că solicită atenție în mod constant.
 • Pisica dvs. are nevoie de atenție? Iată ce va face ca să o obțină

  Când o pisică vrea atenție, ea va înlătura toate obstacolele până obține ceea ce dorește. Și, deși a dvs. are propria ei personalitate, ea poate prezenta un comportament de pisică oarecum nevoiașă care rezonează cu toți iubitorii de feline, precum aceea de a se culca pe spate pentru un frecat pe burtică sau atingerea ușoară cu lăbuța a brațului dvs.

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult hrană pentru pisici cu ton

  Pisicile sterilizate sunt de peste 3 ori mai predispuse la supraponderabilitate și la afecțiuni urinare. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Young Adult Tuna este concepută pentru nevoile pisicilor sterilizate. Conține antioxidanți clinic dovediți și formulă unică de management al greutății.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Mature Adult 7+ hrană pentru pisici cu pui

  Tehnologia avansată cu fibre ajută la reducerea formării ghemelor de păr la pisicile adulte care locuiesc în interior
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten hrană pentru pisici cu pui

  Pisoii au nevoie de cantități optime diferite de nutrienți pentru o dezvoltare sănătoasă. Acești nutrienți trebuie să fie perfect echilibrați, deoarece o cantitate prea mare poate să fie la fel de dăunătoare ca o cantitate prea mică.  De asemenea este important să se utilizeze ingrediente de calitate superioară pentru o digestie sănătoasă, sensibilă în mod special în această perioadă a vieții. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> este o nutriție perfect echilibrată care se adresează nevoilor individuale ale pisoiului tău, evitând orice deficit sau exces de nutrienți. 
  Buy Now »