De ce plânge pisoiul și cum să îl ajutați să se oprească

Publicat de către Christine O'Brien
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Felicitări pentru că ați devenit părintele unui pisoi! După acomodarea noului pisoi în casă, este posibil să observați că acesta scoate sunete care seamănă cu un plânset. Să auzi puii de pisică plângând poate fi chiar trist. Citiți mai departe pentru a afla de ce plâng pisicuțele și cum să ajutați un pisoi care plânge.

De ce plâng pisoii

La fel ca un copil, pisoiul comunică cu dvs. prin sunete vocale. Un pisoi care plânge îți spune că are nevoie de ceva, imediat. Pisica dvs. va continua să se comporte astfel pe tot parcursul vieții, deoarece este o modalitate eficientă de a vă atrage atenția.

O pisicuță mică, într-un coșuleț, miaună încet.

În general, un pisoi sănătos plânge pentru că își dorește unul sau mai multe dintre următoarele:

  • Mâncare

  • Căldură

  • Afecțiune

  • Timp de joacă

  • Confort emoțional

Un pisoi plictisit este un pisoi (potențial) neastâmpărat, așa că țineți-l ocupat! Jucându-vă în fiecare zi cu pisoiul dvs. și oferindu-i informații noi, îl veți menține satisfăcut din punct de vedere mental și fizic.

Cum să liniștiți un pisoi care plânge

Cunoașterea nevoilor de dezvoltare și nutriționale ale pisoiului în primele luni vă va ajuta să identificați motivul pentru care plânge. Iată care sunt motivele frecvente pentru care pisicuțele plâng la diferite vârste și cum puteți ajuta să vă liniștiți pisoiul.

De la nou-născut până la 8 săptămâni

Pisoii nou-născuți sunt surzi și orbi. În primele lor săptămâni de viață, este normal să auzim puii de pisică plângând sau mieunând spunându-le mamelor că le este foame sau că sunt necăjiți, afirmăProtecția pisicilor. De obicei, pisicuțele stau cu mamele lor până la vârsta de 8 săptămâni, pentru a se putea hrăni și a se simți confortabil. Procesul de înțărcare va începe de obicei la aproximativ 4 săptămâni și va dura 2-4 săptămâni. În timpul înțărcării, este posibil ca pisoiul să plângă pentru că îi este foame iar mama lui nu este prin preajmă să-l hrănească. Dacă aveți un pisoi mai mic de 8 săptămâni și mama lui nu este acolo pentru a-l hrăni, va trebui să interveniți.

Cum puteți ajuta: Dacă trebuie să vă hrăniți pisoiul cu biberonul, PDSA vă sfătuiește să-i hrăniți doar cu o formulă de lapte special concepută pentru pisoi. Alte tipuri de lapte, cum ar fi laptele de vacă, nu au același echilibru nutrițional și pot fi chiar dăunătoare pentru pisoiul dumneavoastră. Atunci când nu îi hrăniți, pisoii de până la 4 săptămâni ar trebui să stea într-o cutie de transport pentru pisici sau într-un loc special amenajat, sigur, cu o mulțime de pături sau prosoape pentru a le ține de cald. O altă opțiune este aceea de a le oferi o păturică cu încălzire electrică, special concepută pentru pisoi.

De la 8 săptămâni la 6 luni

Dinții de lapte ai unui pisoi vor începe să crească în jurul vârstei de 3 săptămâni și vor începe să fie înlocuiți cu dinții definitivi în jurul vârstei de 3 luni. Creșterea primilor dinți poate provoca un oarecare disconfort, afirmă PDSA, dar majoritatea pisicilor nu par să fie deranjate de ieșirea primilor dinți. Majoritatea pisicuțelor își ameliorează disconfortul mestecând lucruri, deși este posibil să plângă mai mult decât în mod normal. Dacă plânsul este însoțit de gingii roșii, umflate, cu secreții, sau dacă pisoiul dvs. se atinge mult cu labele în zona gurii, contactați-vă imediat medicul veterinar - este posibil ca pisoiul dvs. să aibă nevoie de tratament.

Cum puteți ajuta: Oferiți-i pisoiului dvs. jucării de mestecat sigure pentru pisici. Puteți folosi o lavetă rece și umedă pentru a șterge ușor gingiile pisoiului tău. În plus, acest lucru are avantajul de a vă obișnui pisica să vă lase să-i cercetați zona din jurul gurii, ceea ce va ușura ulterior periajul dinților. Asigurați-vă că experiența este plăcută, deoarece nu vreți ca pisoiul dvs. să asocieze durerea sau disconfortul cu introducerea degetelor în gura lui.

Pisoiul învață repede că dvs. sunteți cel care îi asigură hrana și este posibil să înceapă să plângă în jurul orelor de masă, ori de câte ori deschideți dulapul în care este depozitată mâncarea sau chiar dacă intrați în camera în care este depozitată mâncarea. Unele persoane adoră să stea de vorbă cu pisicile lor și poartă conversații întregi cu ele, în timp ce alții preferă un pisoi mai liniștit.

Cum puteți ajuta: Dacă vă place o pisică vorbăreață, nu trebuie să faceți prea multe. Cu toate acestea, dacă preferați să redirecționați vocalizele pisicuței dumneavoastră, vă puteți folosi de faptul că acestea învață foarte ușor lucruri noi, învățându-le să vină atunci când scuturați recipientul cu mâncare sau să intre bucuroase în cușca de transport pentru pisici.

De la 6 luni la vârsta adultă

Pe măsură ce pisoiul dvs. adolescent se apropie de vârsta adultă, corpul și creierul său continuă să crească și să se dezvolte. Pe măsură ce pisica se apropie de vârsta adultă, este important să le reevaluați litiera. Dacă observați că pisoiul plânge înainte, în timpul sau după folosirea litierei, ar putea fi rezultatul unei urinări sau defecări dureroase. 

Cum puteți ajuta: În cazul în care pisica sau pisoiul dvs. prezintă semne de suferință la folosirea litierei, primul pas este să fie evaluat de un medic veterinar. Cu toate acestea, crearea unui loc sigur, curat și confortabil pentru ca pisica dvs. să folosească baia este recomandată pentru toate pisicile, chiar și pentru cele care nu au nicio problemă. Gândiți-vă dacă litiera este suficient de mare pentru pisica dvs. și dacă acesteia îi place litiera. Litiera trebuie să fie de aproximativ 1,5 ori mai lungă decât pisica și ar trebui să se intre și să se iasă ușor în/din aceasta. Aveți grijă să curățați zilnic și să păstrați zona curată și ordonată.

Când să apelați la medicul veterinar

Dacă pisoiul dumneavoastră nu se oprește din plâns sau dacă observați semne suplimentare de suferință, cum ar fi diaree, vărsături, letargie, scăderea apetitului sau toaletare excesivă, adresați-vă medicului veterinar sau unui medic veterinar de urgență de gardă.

Miorlăiturile și plânsetele pisoiului dvs. se vor schimba pe măsură ce acesta se transformă într-un adult tânăr și irascibil și nu numai. Păstrați aceste linii de comunicare deschise, ascultându-i, răspunzându-le la cerințe și arătându-le multă dragoste.

Biografie colaborator

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., este scriitoare, cercetătoare, formatoare STEAM, membru profesionist al Asociației Scriitorilor despre Pisici (Cat Writers' Association - CWA) și un părinte devotat al animalelor de companie. Căutați-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Articole asociate

Produse asociate