Știința din spatele câinelui tău și a comportamentului său

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Știința câinilor este în creștere, pe măsură ce din ce în ce mai mulți cercetători își dedică timpul și resursele pentru a înțelege mecanismele interne ale modului în care cei mai buni prieteni ai noștri au evoluat pentru a deveni atât de interconectați cu umanitatea. De la biologia la psihologia câinelui, înțelegem mai mult ca niciodată despre căței și comportamentul lor. Sunteți curioși să găsiți răspunsuri la ceea ce spune știința despre câinele dvs.? Citiți în continuare câteva dintre cele mai fascinante lucruri pe care le-am descoperit.

De ce dorm câinii atât de mult?

Cățelușul doarme pe spate într-un pat de câine maro cu jucării în jurul ei.Timpul pe care un câine îl petrece dormind depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, mărimea, rasa, sănătatea și nivelul de activitate. Toți câinii au nevoie de mult mai mult somn decât oamenii, ceea ce este strâns legat de cantitatea de somn REM de care au nevoie câinii. În timp ce oamenii petrec aproximativ 25% din somnul lor în cicluri REM, care este cea mai profundă și mai odihnitoare etapă a somnului, doar aproximativ 10% din somnul unui câine este petrecut în somnul REM. Acest lucru înseamnă că aceștia trebuie să doarmă mai mult timp pentru a compensa dezechilibrul.

Ce spun câinii când latră?

Deși câinii latră dintr-o varietate de motive, biologii credeau anterior că lătratul lor nu se schimba în funcție de mesaj. Mai recent, însă, cercetările privind biologia câinelui au descoperit că aceștia au corzile vocale elastice, ceea ce le oferă capacitatea de a modifica ușor sunetul lătratului pentru a transmite diferite semnificații, se afirmă în Scientific American.

Imaginile spectrografice ale lătratului câinilor au arătat diferențe de sincronizare, înălțime și amplitudine, toate acestea variind în funcție de situație. Același lucru este valabil și în cazul mârâitului. Deși cercetătorilor nu le este încă clar ce înseamnă aceste lătrături și mârâituri diferite, experimentele au arătat că, în funcție de context, câinii reacționează diferit la vocalizările altor câini. De exemplu, oamenii de știință au înregistrat un câine care mârâia pentru mâncare și care mârâia la un străin. Când au redat "mârâitul pentru mâncare" în timp ce îi ofereau unui alt câine o recompensă, câinii au fost mai reticenți în a o accepta decât atunci când au auzit "mârâitul la un străin." Alte experimente au arătat că atât câinii, cât și oamenii sunt mai predispuși să reacționeze la un câine"care latră la o persoană străină" decât la alte tipuri de lătrături. Este nevoie de mai multe cercetări în domeniul științei canine pentru a decodifica fiecare lătrat și mârâit, dar devine clar că lătratul unui câine are un element de comunicare mai complex - nu o face doar pentru a se distra.

Cât de repede pot alerga câinii?

Cât de repede poate alerga un câine depinde de fiecare câine în parte. Viteza de alergare depinde în mare măsură de mărimea, forma corpului și lungimea picioarelor, precum și de vârstă, sănătate și condiție fizică. Ogarii greyhound au o medie de aproximativ 45 de mile pe oră, fiind cei mai rapizi câini din lume, cel mai rapid membru al acestei rase fiind cronometrat cu 50,5 mile pe oră, se afirmă în Wag!. În timp ce ogarii aerodinamici și alte rase rapide, cum ar fi whippets și ogarii afgani, par să fi fost concepuți pentru viteză, toți câinii au capacitatea de a-și face corpul mai aerodinamic atunci când aleargă, fie prin aplatizarea urechilor pentru a reduce rezistența la vânt, fie prin împingerea lor înapoi pentru a evita să se împiedice.

Modul în care câinii își mișcă picioarele se schimbă, de asemenea, atunci când aleargă. Un câine care merge își mișcă simultan picioarele drepte și stângi, în timp ce un câine care aleargă sare cu picioarele din față și cele din spate în pereche, ceea ce îi permite o viteză mai mare.

Cât de sus pot sări câinii?

Pentru unii câini, abilitatea de a sări pe o canapea nu este o performanță uimitoare; pentru alții, poate fi nevoie de scări pentru a se cuibări alături de tine în scaunul tău preferat; iar pentru alți câini, a fi ținuți în curți împrejmuite poate fi o provocare din cauza capacității lor de a sări. La fel ca și capacitatea de alergare a unui câine, capacitatea de a sări depinde în mare măsură de mărimea, puterea, vârsta, starea de sănătate și condiția corporală a acestuia. S-a constatat că cea mai mare înălțime la care pot sări câinii poate depăși 2 metri, dar ceea ce poate fi mai impresionant sunt rasele mici care pot sări de mai multe ori înălțimea corpului lor. O altă componentă a săriturilor câinilor este cât de departe pot sări. Obișnuiți în competițiile de dock-diving, câinii sunt antrenați să alerge și să sară în apă pentru a vedea cât de departe pot ajunge - unii reușind sărituri de aproape 10 metriraportează The Labrador Site.

Cât de bine pot vedea câinii?

 Ochii unui câine sunt incredibili și pot vedea lucruri pe care tu și eu nu le putem vedea. Cu toate acestea, vederea unui câine nu este neapărat mai bună decât cea a unui om. Potrivit Veterinary Vision, ochii unui câine sunt poziționați pe partea laterală a capului, ceea ce are ca rezultat o viziune periferică mai mare, însă acuitatea vizuală a câinelui (sau capacitatea de a se concentra asupra obiectelor) reprezintă doar 20-40% din cea a unui om. Acest lucru înseamnă că ceea ce un câine poate distinge ca fiind un obiect la o distanță de 6 metri, un om cu o vedere de 20/20 îl poate distinge la 27 de metri. Din acest motiv, câinii se bazează foarte mult pe celelalte simțuri pentru a-i ajuta să se orienteze în lume.

Cât de bun este într-adevăr auzul unui câine?

Auzul unui câine nu este un mit, ci un avantaj biologic impresionant care îl ajută de mii de ani. Potrivit Petful, un câine poate auzi un sunet de până la patru ori mai departe decât oamenii. Câinii au capacitatea de a-și folosi urechile în mod independent și de a schimba direcția în care ascultă, ceea ce îi ajută să se concentreze asupra sunetului pe care îl ascultă. Acest lucru se datorează faptului că urechile sunt acționate de 18 mușchi (de trei ori mai mulți decât în urechea umană). De asemenea, câinii au capacitatea de a auzi diferite frecvențe, motiv pentru sunt atât de sensibili la sunetele fluierelor pentru câini, chiar și atunci când dvs. nu auziți nimic. În cele din urmă, câinii au, de asemenea, capacitatea de a practica auzul selectiv, la fel ca și oamenii, așa că atunci când îți chemi câinele din curte și ți se pare că te ignoră, există o mare probabilitate să fie așa.

De ce sunt câinii atât de entuziasmați să ne vadă?

Two pomeranian dogs smiling in car.

De fiecare dată! Reacția exagerată a câinilor la reîntâlnirea cu stăpânii lor este unul dintre lucrurile pe care le iubim atât de mult la ei. Dar de ce se entuziasmează atât de tare?

Există trei factori cheie implicați, afirmă io9. Atunci când au studiat scanările cerebrale ale câinilor expuși la anumite mirosuri, cercetătorii în domeniul comportamentului canin au descoperit că mirosul unei persoane familiare a declanșat centrele de recompensă ale creierului într-un mod în care niciun alt miros nu reușea să o facă, ceea ce sugerează nu numai că aceștia cunosc diferența dintre oameni și alți câini, ci și că aceștia iubesc cu adevărat să petreacă timp cu stăpânii lor.

Un alt studiu a folosit un experiment cognitiv conceput pentru copiii care își văd mamele după o absență pentru a măsura răspunsul câinilor care se reîntâlnesc cu stăpânii lor și a constatat că răspunsul este foarte asemănător. Este important să ne amintim că aceștia sunt animale sociale cărora nu le place să fie lăsați singuri. Pentru ei, întoarcerea noastră reprezintă o ușurare a singurătății. Dacă punem cap la cap toate aceste lucruri, nu este de mirare că toți câinii nu-și pot stăpâni entuziasmul de a-și întâlni persoanele favorite.

De ce există atât de multe tipuri diferite de câini?

Câinii sunt una dintre cele mai diverse specii de pe planetă. The Kennel Club din Marea Britanie recunoaște un număr impresionant de 218 rase distincte de câini și asta fără a mai pune la socoteală toate variațiile regionale, încrucișările așa-numite „de designer”, rasele mixte și corciturile misterioase și fericite care există.

Cu toată diversitatea lor în ceea ce privește culoarea, forma, mărimea și temperamentul, oamenii de știință cred că, din punct de vedere genetic, câinii au început să se deosebească de lupi în urmă cu aproximativ 27.000 de ani. Puteți fi recunoscători modului în care au fost manipulate acele gene dominante din animalele care au însoțit comunitățile străvechi de vânători-culegători și a regăsirii lor în generațiile actuale de câini.

Deși această practică a continuat aproape din momentul în care câinii au fost domesticiți, creșterea selectivă a câinilor a explodat în secolul al XIX-lea, când oamenii au început să creeze diferite rase mai mult din motive estetice și de dragul noutății, și mai puțin pentru caracterul util al anumitor trăsături folositoare la vânătoare sau păstorit. Această practică continuând și astăzi, numărul raselor de câini și diversitatea dintre specii continuă să crească.

Fără îndoială, câinii sunt speciali, la fel ca și legătura pe care o împărtășim cu ei. Pe măsură ce domeniul științei canine continuă să se dezvolte, continuăm să descoperim din ce în ce mai multe despre companionii noștri blănoși preferați. Dar există un motiv pentru care nu trebuie să ne bazăm pe știință, și anume acela că știm cât de minunați sunt câinii noștri - fiecare în parte.

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este un părinte al unor animale de companie, o bloggeriță iubitoare de animale de companie și o romancieră din Tulsa, Oklahoma, unde de obicei scrie sub supravegherea unei grămezi de copilași cu blană.

Articole asociate

Produse asociate