Câinele meu este bolnav? Cum îmi pot da seama?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Dacă sunteți noul posesor al unui câine și acesta se comportă ciudat, s-ar putea să vă întrebați "ce este în neregulă cu câinele meu?" Chiar dacă bănuiți că ceva nu este în regulă, s-ar putea să nu știți cum să vă dați seama dacă este într-adevăr bolnav, cum arată sau cum se comportă un câine bolnav și de ce comportamentul ciudat al cățelului dumneavoastră vă poate ține treaz noaptea. Iar în cazul în care câinele dumneavoastră este de fapt bolnav și nu observați semnele (sau pur și simplu se pricepe să le ascundă), vă puteți simți vinovat și trist că nu v-ați dat seama că acesta suferă.

În timp ce unele simptome de boală, cum ar fi vărsăturile sau diareea, pot fi evidente, multe comportamente asociate cu boala la câini sunt greu de identificat dacă nu știți la ce să fiți atenți. Iată câteva situații și semne care vă pot ajuta să vă dați seama dacă ar putea fi bolnav câinele dumneavoastră și când ar trebui să vă gândiți să contactați medicul veterinar.

Semnul nr. 1: Nu mănâncă

Majoritatea câinilor rareori ratează o masă sau o recompensă specială - mai ales atunci când le oferiți așa ceva. În cazul în care câinele dvs. strâmbă din nas la micul dejun sau la cină atunci când în mod normal înghite totul, este timpul să fiți atenți. Multe lucruri pot face ca un câine să nu mai mănânce, cum ar fi greața, durerile de dinți, anxietatea, infecțiile virale și durerile intestinale.

Programați-l la medicul veterinar în cazul în care câinele dumneavoastră nu mănâncă mai mult de o zi sau sare peste mai mult de două mese.

Semnul nr. 2: Nu fac altceva decât să zacăImagine de ansamblu a unui câine mic și pufos întins pe podeaua din lemn de stejar cu jucării împrăștiate în jurul său.

Dacă observați că patrupedul dvs. doarme mai mult, că întârzie la plimbări, că nu este interesat de joacă sau că nu se mai joacă la fel de mult ca înainte, atunci este posibil ca ceva să fie în neregulă. Uneori este pur și simplu prea cald afară pentru joacă și exerciții. Când temperaturile cresc, câinii sunt, în mod natural, mai leneși. Pe de altă parte, dacă nu este cald, atunci acest comportament indică faptul că poate fi vorba de ceva mai mult.

Există multe lucruri care pot cauza pierderea energiei la un câine. Orice fel de infecție, fie că este virală, bacteriană sau fungică, poate cauza pierderea energiei. O boală de inimă sau o problemă respiratorie poate face un câine să se simtă obosit. Tulburările hormonale, cum ar fi un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni, pot provoca o letargie crescută. Obezitatea poate face ca un câine să doarmă mai mult pentru că este obositor să se deplaseze. Obezitatea poate duce, de asemenea, la boli articulare degenerative, care pot provoca durere atunci când câinele aleargă sau se joacă. Acest lucru poate crea un ciclu frustrant în care câinele dvs. se poate chinui să facă exerciții fizice, să ia mai mult în greutate și să facă chiar și mai puține exerciții fizice în final. În cazul în care medicul veterinar sugerează că patrupedul dumneavoastră este obez, este important să îi urmați sfatul și să lucrați cu el la un plan de scădere în greutate. Cancerul, bolile de ficat, bolile de rinichi și afecțiunile neurologice, cum ar fi convulsiile sau disfuncția cognitivă canină (cunoscută și sub numele de boala Alzheimer a câinelui) poate face, de asemenea, ca un câine să se comporte obosit.

În cazul în care câinele dvs. începe să îmbătrânească, vă puteți gândi, de asemenea, că se mișcă mai puțin din cauza vârstei înaintate. Deși este adevărat că, pe măsură ce îmbătrânesc, câinii încetinesc, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să se oprească complet din mișcare. Câinii seniori (cei care au șapte ani și mai mult) sunt încă foarte capabili să se deplaseze și să să facă exerciții fizice. În cazul în care cățelul dvs. mai în vârstă nu pare să se mai joace așa cum o făcea înainte, probabil că merită să dați un telefon medicului veterinar și să îi faceți un control pentru a exclude orice posibile afecțiuni. Pe măsură ce câinele dumneavoastră îmbătrânește, medicul veterinar va dori probabil să efectueze teste suplimentare pentru a se asigura că acesta rămâne în formă maximă.

De asemenea, durerea se poate ascunde într-o stare de lipsă de energie. Problemele gastro-intestinale care cauzează dureri de burtă pot face un câine să se comporte letargic și în cazul în care un câine are dureri cauzate de boli articulare, durerea se poate manifesta doar prin faptul că acesta doarme mai mult. Concluzia este că perioadele mai lungi de somn sau lenea pot semnala cu siguranță o problemă. Dacă durează mai mult de o zi, sunați medicul veterinar. Întotdeauna este mai bine să fiți proactivi și să apelați la veterinar decât să vă întrebați zile întregi dacă este bolnav câinele dumneavoastră.

Semnul nr. 3: Beau foarte multă apă

Dacă observați că bolul cu apă este golit permanent de câinele dvs., care cere să iasă mai des afară sau are "accidente" în casă, atunci este posibil ca acesta să fie bolnav. Consumul mare de lichide din cauza setei excesive se numește polidipsie. Unele dintre cauzele comune ale polidipsiei includ afecțiuni hormonale, cum ar fi diabetul zaharat sau hiperadrenocorticismul, cunoscut și sub numele de boala Cushing, precizează PDSA. Bolile renale și infecțiile uterine severe pot, de asemenea, să determine un câine să bea mai multă apă. Dacă observați că patrupedul dvs. bea mai multă apă decât în mod normal, afară nu este cald, iar comportamentul durează mai mult de o zi sau două, sunați medicul veterinar și faceți o programare.

Semnul nr. 4: Îi puteți simți coastele

Pierderea în greutate poate fi greu de depistat, mai ales în cazul în care câinele dumneavoastră are părul lung. Uneori, posesorii animalelor de companie nu își dau seama că patrupedul lor a slăbit până când acesta este cântărit de către medicul veterinar. Câinii slăbesc din două motive: fie nu mănâncă sau nu absorb suficiente substanțe nutritive, fie ard prea multe calorii. Cancerul, diabetul, bolile de ficat și de rinichi, precum și alte boli, toate acestea cauzează pierderea în greutate. Dacă observați că șoldurile sau coastele câinelui dvs. ies în afară, atunci acesta ar putea fi bolnav și ar trebui să fie examinat de către medicul veterinar.

Cel mai bun mod de a vă spune dacă ceva nu este în regulă este să știți cum se comportă câinele dumneavoastră în mod normal, inclusiv modul în care mănâncă, bea, urinează și defechează, precum și cum arată scaunul lui normal și care este nivelul normal de energie. Când vă mângâiați câinele, pipăiți-l peste tot și căutați orice lucru neobișnuit, cum ar fi erupții cutanate sau noduli și umflături. Puteți spune, de asemenea, dacă acesta are o greutate normală cu un test ușor de făcut la domiciliu numit testul manual.

Vă cunoașteți câinele mai bine decât oricine altcineva și dacă ceva vă face să vă întrebați dacă este ceva în neregulă cu el sau dacă este bolnav, aveți încredere în instinctul dvs. și apelați la ajutorul medicului veterinar.

Biografie colaborator

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Absolventă în 2002 a Școlii de Medicină Veterinară a UC Davis, Dr. Sarah Wooten este un cunoscut orator internațional în domeniul veterinar și al îngrijirii sănătății animalelor. Are 10 ani de experiență în domeniul discursurilor publice și al presei și scrie pentru un număr mare de publicații online și tipărite despre sănătatea animalelor. Timp de cinci ani, Dr. Wooten a luat cuvântul în domeniul educației veterinare, vorbind despre leadership, comunicarea cu clienții și dezvoltarea personală. Dr. Wooten este, de asemenea, un jurnalist veterinar certificat, membru al AVMA și are 16 ani de experiență în practica veterinară pentru animale mici. Pe lângă activitățile de prezentator, autor, medic veterinar și co-creator al jocului de cărți extrem de popular „Vets Against Insanity”, este coproprietară a grupului de restaurante Elevated Eateries din Greeley împreună cu soțul ei de 21 de ani și împreună cresc trei copii neastâmpărați. În timpul liber, o puteți vedea schiind în Colorado, făcând scufundări cu rechinii în Caraibe sau antrenându-se la karate kenpo în dojo-ul local. Acționați în stil mare... sau plecați acasă. Pentru mai multe detalii, accesați drsarahwooten.com.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole asociate

Produse asociate