Gastroenterita la câini: Ce trebuie să știți

Published by
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

În cazul în care câinele dumneavoastră suferă de vărsături, diaree sau o combinație a celor două stări, este posibil ca bietul dumneavoastră prieten să aibă gastroenterită. Gastroenterita este o afecțiune relativ frecventă la câini, în care o inflamație a stomacului și a intestinelor provoacă vărsături, diaree sau ambele simptome. Deși frecventă, gastroenterita poate fi frustrantă, înfricoșătoare și - în funcție de cauză și de efectele sale asupra fiecărui câine în parte - dificil de gestionat.

Tipuri de gastroenterită la câini

Gastroenterita este în continuare separată în două tipuri - acută și cronică. Gastroenterita acută apare brusc. Gastroenterita cronică apare pe parcursul a săptămâni, luni sau chiar ani. Gastroenterita acută dispare, de obicei, de la sine; în alte cazuri, se agravează progresiv până la începerea unui tratament veterinar.

Terrier Staffordshire învelit într-o pătură.

Cauzele gastroenteritei la câini

Gastroenterita la câini poate avea multe cauze. Iată o listă de cauze posibile:

 • Ingerarea de alimente stricate sau crude, sau de produse nealimentare
 • Virusuri (parvovirus, distemper, etc.)
 • Paraziți intestinali
 • Modificări în flora/microbiomul intestinal(ă)
 • O alergie sau o sensibilitate alimentară
 • Ulcere gastrointestinale (GI)
 • Cancere GI
 • Corpuri străine
 • Obstrucție intestinală
 • Boală genetică sau anumite predispoziții

Din nefericire, de obicei este dificil de identificat cauza exactă a acestei afecțiuni. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă lipsa remediilor de vindecare pentru câinele dumneavoastră. De fapt, majoritatea tratamentelor veterinare sunt de succes.

Semnele gastroenteritei la câini

Gastroenterita la câini începe de obicei cu scaun moale, care devine treptat mai apos. Mai târziu, este posibil să observați mucus în scaun, câinele dvs. poate depune efort la defecare și/sau poate avea accidente necontrolate în casă. Este, de asemenea, posibil să aibă diaree însoțită de vomă. Mai rar, se poate manifesta doar prin vărsături, deși dacă afecțiunea este limitată la stomac, medicii veterinari o pot numi gastrită.

Iată alte semne frecvente:

 • Defecări intestinale explozive și/sau frecvente
 • Fecale încrețite
 • Scaune apoase cu volum mare
 • Sânge în materiile fecale
 • Letargie
 • Agitație
 • Durere abdominală
 • Greață (salivare, înghițire frecventă)
 • Vărsături

Când să vă duceți câinele la veterinar

Câine alb cu negru lâncezește pe covor învelit într-un pulover verde.
Mulți câini cu gastroenterită par surprinzător de normali. Este posibil să nu prezinte alte semne decât o schimbare în calitatea, cantitatea, frecvența sau localizarea scaunelor.

Dacă bănuiți că patrupedul dvs. suferă de gastroenterită, Blue Cross recomandă să duceți câinele la veterinar cât mai curând posibil. Din moment ce este dificil de știut dacă starea unui câine se va agrava, este important să obțineți opinia unui specialist, mai ales în cazul cățeilor, al câinilor în vârstă sau al câinilor de talie mică, deoarece prezintă un risc mai mare de deshidratare. Îngrijirea veterinară este absolut necesară în cazul în care câinele dumneavoastră prezintă simptome de vărsături, greață, sânge, durere sau letargie.

Cum este gestionată gastroenterita la câini

Apelarea telefonică a medicului veterinar ar trebui să fie întotdeauna primul pas în cazul în care suspectați o problemă legată de sănătatea digestivă a câinelui dumneavoastră. Acesta vă poate face cunoscute cele mai bune recomandări pentru câinele dumneavoastră și vă poate spune dacă animalul are nevoie de o examinare imediată. Este posibil ca medicul veterinar să fie nevoit să efectueze anumite teste, cum ar fi examinarea fecalelor și analize de sânge sau efectuarea unei radiografii pentru a determina cauza simptomelor câinelui dvs. În plus față de medicamentele sau tratamentele pentru gastroenterită, medicul veterinar poate recomanda măsuri de îngrijire de susținere, cum ar fi:

 • Folosirea unei hrane dietetice foarte digerabilă și ușoră pentru tractul gastrointestinal
 • Adăugarea unui supliment de electroliți în apa de băut pentru o hidratare sporită
 • Exerciții fizice mai puține timp de câteva zile

Rolul nutriției în gastroenterită

Rolul pe care îl joacă nutriția în gastroenterită nu poate fi supraestimat, mai ales având în vedere că alegerile de hrană necorespunzătoare se află în centrul multor cazuri. Trebuie să îi oferiți câinelui mese regulate constând în hrană despre care se știe că nu îi supără stomacul. Încercați să nu le schimbați prea repede mâncarea sau să adăugați brusc sau în cantități mari ingrediente noi.

Medicii veterinari recomandă, de obicei, hrană săracă în grăsimi cu fibre prebiotice pentru a trata (și preveni) majoritatea cazurilor de gastroenterită. În cazul în care câinele dumneavoastră are o sensibilitate sau o alergie alimentară, medicul veterinar îi poate prescrie o dietă cu proteine hidrolizate sau cu proteine din surse noi.

Gastroenterita este o problemă pentru toată lumea - nu în ultimul rând pentru cățelul dvs. Din fericire, îngrijirea veterinară poate reuși să trateze cu succes această afecțiune.

Biografie colaborator

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly a absolvit Magna cum laude atât Colegiul Wellesley, cât și Școala de Medicină Veterinară a Universității din Pennsylvania. A obținut un MBA la Școala de Afaceri Wharton, în cadrul prestigiosului program ce acordă două titluri VMD/MBA. Acum este mândra proprietară a clinicii Sunset Animal Clinic din Miami, Florida. Dar asta nu este tot. Dr. K este o cititoare avidă, o entuziastă a tricotatului, o pasionată de yoga și de muzică, o alergătoare neobosită și o gurmandă insațiabilă. Locuiește în sudul orașului Miami împreună cu trei câini, nenumărate pisici, două capre salvate și un cârd de găini nostime.

Îi puteți urmări articolele pe DrPattyKhuly.com și pe sunsetvets.com.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Articole asociate

Produse asociate